Dupla influenza!

Amerikai kutatók megerősítették, hogy lehetséges a szezonális és a pandémiás influenzavírus együttes jelenléte egyes fertőzötteknél.

A H1N1 sertésinfluenza törzs és a szezonális H3N2 vírus együttes jelenlétét mutatták ki egy kambodzsai kisfiúban és a tanárjában 2009 októberében. A vírusok génállományának vizsgálatakor kiderült, hogy a törzsek nem alkotnak új vírust. Végül mindkét páciens felgyógyult, de a kutatók szerint ez az eset figyelmeztető jelként szolgálhat a különböző vírustörzsek mutálódásának lehetőségére. Állításuk szerint a délkelet-ázsiai együttfertőzésekre különösen nagy figyelmet kell fordítani a H5N1 madárinfluenza és a H1N1 sertésinfluenza együttes jelenléte miatt.

"Az influenzavírusok állandóan változnak" – állítja Patrick Blair, az Egyesült Államok Tengerészeti Egészségügyi Kutatóközpont légzési megbetegedésekkel foglalkozó osztályának igazgatója. "Egy olyan régióban, ahol a szezonális, a pandémiás és a H5N1 madárinfluenza együttesen van jelen, az együttfertőzés mindig magában hordozza egy új, halálosabb világjárvány lehetőségét."

omztyxaz

Az influenza együttfertőzések szerencsére viszonylag ritkák. A pandémiás H1N1 vírusnál eddig egy szingapúri, hat kínai és tizenegy új-zélandi együttfertőzéses esetet regisztráltak. A tudósokat és egészségügyi szakértőket különösen a H5N1 madárinfluenza együttfertőzései aggasztják, a vírustörzs ellen ugyanis az emberi immunrendszer szinte teljesen védtelen. Az eddig regisztrált 566 emberi H5N1 fertőzéses esetből 332 végződött halálesettel, ez 60 százalékos halálozási arányt jelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A H5N1 vírus emberről emberre történő terjedési képessége szerencsére rendkívül limitált. A legtöbb humán megbetegedés oka a fertőzött madarakkal való közvetlen kapcsolat volt. A H5N1 vírus és a szezonális törzs hibridjének fertőzőképessége azonban valószínűleg sokkal nagyobb lenne, ezért nagy veszélyt jelenthetne világszerte.

A kutatás részletes leírása az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene című szaklap novemberi számában olvasható.

Forrás: