Megöli a memóriát a túl sok alkohol

Gyorsabban romlik a memóriája a nagyivó férfiaknak: a túl sok alkohol akár hat évvel is felgyorsíthatja az emlékezetromlást – derült ki egy nagy létszámú kutatásból.

Középkorú férfiaknál napi több mint 36 gramm alkohol fogyasztása a memóriát és a koncentrációt másfél-hat évvel gyorsabban építi le azokhoz képest, akik nem vagy csak mérsékelt mennyiséget isznak – olvasható amerikai és brit kutatók tanulmányában. Ez azt jelenti, hogy például egy 55 éves, sok alkoholt fogyasztó férfi memóriája egy 61 éveséhez hasonló állapotban van.

A tudósok több mint 5000 férfi és csaknem 2100 nő ivási szokásait vették górcső alá. A vizsgált személyek átlagéletkora 56 év volt. Az első teszt után öt, majd tíz évvel is megvizsgálták őket.

pezsgo

Az eredmények alapján az évek során sem változott lényegesen a memóriája azoknak a férfiaknak, akik nem ittak, illetve akik naponta 20 gramm alkoholnál kevesebbet fogyasztottak. Mivel negyed liter sör 10 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, akár napi fél liter megivása sem árthatott a gondolkodási képességeiknek.

A túlzott alkoholfogyasztás azonban "a férfiak minden kognitív funkciójának gyorsabb romlásával járt" – foglalta össze Severine Sabia, a tanulmány vezető szerzője. A nők esetében nem született értékelhető eredmény, mivel túl kevesen fogyasztottak jelentősebb mennyiségű alkoholt – áll a tanulmányban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.