Írd át a memóriád!

A memória manipulálása meggátolhatja a szenvedélybeteget a visszaszokásban – állítják kínai kutatók.

Minden droghasználatra emlékeztető élmény (például a cigaretta, vagy a tű látványa) visszahozhatja a kellemes hatásra való sóvárgást, és a visszaesést. A Science oldalain megjelent tanulmány a megelőzés új lehetőségeit taglalja: a memória újraprogramozásával klinikai körülmények között szét lehetett egymástól választani a kiváltó élményt és a sóvárgást. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy a pekingi kutatók módszere a gyakorlatban is működhet.

fajdalom29

A vizsgálatban huszonkét volt heroinista vett részt, akik átlagosan 11 éve voltak tiszták. Az egyik csoport bevezetésként drogszedésre emlékeztető videót nézett (mely „kinyitotta a memóriablakot”), a másik tájképeket. Ezt követően tíz perccel a résztvevők újabb képeket, videókat tekintettek meg, melyek a drog használatára emlékeztettek. 180 nappal később megvizsgálták a résztvevők drogra való sóvárgását, és megállapították, hogy abban a csoportban volt erősebb, amelyiknél a bevezető videó is kapcsolatban volt a szerhasználattal.

Az elméletet korábban kísérleti egereken is tesztelték. Mindazonáltal az említett vizsgálatokat még széleskörű klinikai felmérések segítségével kell alátámasztani.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.