Tükörolvasás

A legtöbb ember némi erőfeszítéssel és lassabban, de el tudja olvasni a tükörben a visszatükröződő szövegeket.

A Baszk Megismerési, Agyi és Nyelvi Központ (BCBL) kutatócsoportja kimutatta, hogy az ember mentálisan képes megfordítani a képeket, illetve automatikusan és tudattalanul érti meg azokat. "A látás rendszere már a feldolgozás nagyon korai szakaszában, 150 és 250 milliszekundum alatt teljesen visszaforgatja a tükörben megjelenő szavakat, és fel is ismeri azokat.” – mondta el Jon Andoni Duñabeitia, a tanulmány vezetője. „Habár az agy azonnal észleli, hogy ez nem a helyes sorrend, és „emlékszik” rá, hogy nem így kell feldolgoznia az ingert."

A NeuroImage című folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók elektródákkal vizsgálták 27 résztvevő agyi tevékenységét, akik kétféle feladatot hajtottak végre egy számítógép képernyője előtt. Először olyan szavakat mutattak nekik, melyekben néhány betű és más információ tükörképben jelent meg. Ezt 50 milliszekundum időtartamig villantották fel (ez egy olyan nem érzékelhető felvillanás, melyet az agy feldolgoz). A második esetben az egész szót tükrözve vetítették ki (például SZÁJ helyett JÁZS).

ujsag1

Az encephalográfos eredmények kimutatták mindkét esetben, hogy 150 és 250 milliszekundum között az agy ugyanúgy válaszolt a tükörben megjelenő képre, mintha azt normál helyzetben érzékelte volna. „Az eredmények új utakat nyitnak az olvasási és írási zavarral küzdők esetében tapasztalható jelenség hatásainak kutatásában, mikor is a betűket és szavakat önkéntelen elforgatják.” – magyarázta Duñabeitia. A kutató megnyugtatta azokat a szülőket, akik aggódva figyelik, mikor gyermekük az írástanulás kezdetén fordítva írják le a betűket. „Ez a közvetlen következménye a látás rendszerében megjelenő tükörrotáció jelenségének.” Valójában ez nagyon is gyakori a gyerekek körében, míg meg nem tanulják az „egyezményes” formákat az iskolában.

"Most már tudjuk, hogy a betűk elforgatása nem csak a diszlexiások körében van jelen, mivel mindenki más is gyakran megteszi egész természetes és észrevétlen módon. Azt kell megérteni, hogy azok, akik rendesen tudnak olvasni, miként tudják legátolni ezt a folyamatot, a részképesség-zavarosok pedig miért nem.” A tudományos világnak még rá kell jönnie, hogy a fejlődés során viszonylag későn elsajátított olvasási képesség miként tudja gátolni a mentális tükörrotációt, azt a vizuális képességet, mely sok állatnál felfedezhető. "Egy tigris az jobbról és balról is tigris, de a tükörből olvasott szó elveszíti a jelentését, habár most már tudjuk, hogy nem annyira felfoghatatlan a látás rendszerének, mert képes megjeleníteni úgy, mintha helyesen lenne.” – mondták el a kutatók.

Forrás: