Fonetikusok, diszlexiások

A fonetika szakértőinek agyszerkezete a legújabb eredmények szerint eltér az átlagemberekétől.

Az eltérések egy része a tapasztalat és a képzettség eredménye lehet, más tényezők azonban már a születéstől fogva jelen lehetnek – állítja a University College London idegtudományi kutatócsoportja. A fonetika szakértői különbséget tudnak tenni a különböző beszédhangok és a finom regionális akcentusok között.

A Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók MR-vizsgálattal figyelték meg 17 fonetikus és 16 laikus agyát, és a kulcsfontosságú agyi területek szerkezetének eltéréseit fedezték fel.

shutterstock_106805082

„Találtunk egy agyi területet, amelynek mérete a beszédhangok elemzésével töltött évek számával egyenes arányban nő. Érdekes módon az is kiderült, hogy a bal hallókéreg alakja (ami az anyaméhben alakul ki) szintén eltér a fonetikusok és a laikusok között, ugyanakkor nincs összefüggésben a gyakorlással töltött évek számával” – nyilatkozta Sophie Scott professzor.

„Az eredmény arra utal, hogy bizonyos emberek eleve fogékonyak arra, hogy érdeklődjenek a beszédhangok iránt, ami hozzásegítheti őket ahhoz, hogy ezt válasszák hivatásuknak.” A kutatás ezen kívül a fonetikával kapcsolatos rendellenességek, például a fejlődési diszlexia alaposabb megismerésében is segítheti a kutatókat.

Forrás: