Pulzusellenőrzős mobil

A pulzusellenőrző mobiltelefon mentőt is hív, ha kell

Pulzusellenőrző szolgáltatással és mini elektrokardiogrammal is rendelkezik egy új mobiltelefon, amely akár a mentőket is riadóztatja szükség esetén. Az EPI Life elnevezésű modellt a mobilipar Barcelonában rendezett éves konferenciáján mutatták be. A készülék az érzékelőjét érintő ujjakból állapítja meg a pulzust, az eredményt pedig egy éjjel-nappal működő orvosi központba küldi.

A fejlesztést Chou U-Jin, az ePhone International szingapúri orvostechnológiai cég vezetője "forradalminak" nevezte a konferencián, egyúttal klinikai jelentőségét is hangsúlyozta. Az EPI három kórházzal áll kapcsolatban Szingapúrban, amelyek mindegyike tisztában van a készülék tulajdonosainak kórtörténetével – magyarázta Csou, megjegyezve, hogy a telefont elsősorban szívbetegségben szenvedő ügyfeleknek ajánlják.

shutterstock_201713442

A 700 dollárba (140 ezer forintba) kerülő "életmentő" telefonból tavaly óta kétezer darab került forgalomba. A fejlesztők azonban egy 99 dolláros (2 ezer forintos) változattal is előálltak: ennek kisebb érzékelője Bluetoothszal kapcsolódik a felhasználó okostelefonjához. Az alkalmazást hamarosan Spanyolországban és Franciaországban is piacra dobják. A konferencián a mobiltelefonos egészségügyi szolgáltatások fejlesztéséről is tanácskoztak a résztvevők.

Mint elhangzott: ennek különösen az elmaradott, szegény országokban van kardinális jelentősége. Banglades 156 milliós népességére kevesebb mint háromezer kórház jut, miközben 66 millió ember rendelkezik mobiltelefonnal – mutatott rá Kazi Iszlam, a Grameenphone vállalat helyi vezérigazgatója.

Forrás: