Fruktóz az agyban

Az agyunk másképp reagál az édesítőszerekre. Nem mindegy, hogy fruktóz vagy glükóz.

A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup vált a feldolgozott élelmiszerek leggyakrabban használt édesítőszerévé. Számos dietetikus szakember szerint ez közvetlenül összefügg a lakosság nagymértékű elhízásával. Az Oregon Egészségügyi és Tudományi Egyetem vizsgálata kimutatta, hogy az agy másképp reagál a fruktózra, mint a glukózra.

„Állatkísérletes modellekből tudjuk, hogy az agy különböző módon reagál az eltérő tápanyagokra, és ez a válasz határozza meg, hogy mennyit eszünk.”– írja Dr. Jonathan Purnell adjunktus – „Az agyi aktivitás  változását a különböző tápanyagok, szénhidrátok, zsírok hatására olyan új technológiákkal tanulmányozhatjuk, mint a funkcionális MRI. Úgy találtuk, hogy az agy fruktózra adott válasza más, mint a glukózra, ami kevésbé okoz súlygyarapodást.”

shutterstock_51382534

A kísérlet során kilenc normál súlyú embert vizsgáltak, miközben fruktóz-, glukóz- és izotóniás sóoldat infúziót kaptak. A három csoportban készült felvételek összehasonlításakor a kutatók határozott különbségeket találtak. A táplálékfelvételért felelős hipotalamuszra egyik anyag sem volt hatással. Ugyanakkor az agykéreg megfelelő szabályozó területei ellenkező módon reagáltak a kétféle cukorra. A fruktóz gátolta, a glukóz fokozta ezen területek aktivitását.

„A vásárlóknak azt javasoljuk, hogy tudatosan válasszák meg ételeik és italaik édesítőit, és ne a magas fruktóz tartalmú, előregyártott termékeket fogyasszák.” – teszi hozzá Dr. Pumell. A tanulmányt a Diabetes, Obesity and Metabolism című online újságban publikálják.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.