Lehet, hogy közel a megoldás?

Az inzulinnal ellentétes hatású hormon gátlásával ellensúlyozni lehetne az 1-es típusú cukorbetegséget.

Dr. Roger Unger professzor és munkatársai egérkísérletes eredményei szerint az inzulinhiány nem vezet tünetekhez, amennyiben azzal ellentétes glukagon nevű hormon működését gátolni lehet. A glukagon, melyet az inzulinhoz hasonlóan szintén a hasnyálmirigy termel, egészségesekben a vércukorszint leesésének kivédéséért felelős. Az 1-es típusú cukorbetegekben viszont a normálisnál magasabbra növeli a vércukor szintjét.

A Diabetes februári számában megjelent tanulmány szerint az inzulin, a korábbi vélekedéssel ellentétben, az élethez nem elengedhetetlen fontosságú. Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja hosszú évtizedek óta az inzulin. Azonban a tanulmány kimutatta, hogy saját inzulin hiányában, amennyiben a glukagon működését gátolják, helyreáll a szervezet cukorháztartása.

shutterstock_2400335

Normális esetben a két hormon egymás hatását kiegyenlíti: amennyiben lecsökken a vércukor, a glukagon mozgósítja a máj tartalékait, a túl magas szinttől viszont az inzulin véd, mely inkább a raktározást, a vérpályából való eltávolítást segíti elő. Az 1-es típusú cukorbetegségben, mely az Egyesült Államokban mintegy egy millió embert érint, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulnak el.

Ezt az kiesést külső inzulin bevitelével pótolják, ami segíti a cukoranyagcserét, szabályozza a vércukorszintet, és megakadályozza a diabéteszes kóma kialakulását. Emellett természetesen étrendi megszorításokat is alkalmazni kell. Az új vizsgálat szerint, amennyiben kísérletes egerekben mindkét hormonális válasz elveszik, nem alakul ki cukorbetegség. Az eredményeknek a jövőben akár terápiás következménye is lehet, így nem kizárt, hogy a kutatók egy lépéssel közelebb kerültek az 1-es típusú cukorbetegség gyógyításához.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.