Tüdőrák és tüdőműtét

A sebészi kezelés során a rosszindulatú tüdőrákos daganat eltávolítására törekednek, mivel ez biztosíthatja a gyógyulást a korai stádiumban felfedezett nem-kissejtes tüdőrákok esetében

A műtét során eltávolítják azt a tüdőlebenyt, amelyben a daganat van, esetleg ék-reszekció történik, amikor a tüdőnek egy kisebb darabját távolítják el. Ritkán az egyik tüdőfél teljes eltávolítására is sor kerülhet.

Húsz évvel ezelőtt a tüdőműtétek kockázatos beavatkozásnak számítottak, azonban a műtéti technikák javulásával, a gépi lélegeztetés és altatás fejlődésével a szövődmények aránya 1-2%-ra csökkent. Sajnos azonban nem lehet minden beteget megműteni: ha a rák előrehaladottabb stádiumban van, gyakran előfordul, hogy már operációval sem érhető el daganatmentes állapot.

tudorak_katt

A kissejtes tüdőrákban az elsődleges daganat eltávolítása csekély sikerrel kecsegtet. A sebészi beavatkozás csak azoknak a betegeknek jelenthet előnyt, akiknél a kicsiny daganat csak a tüdő egy kisebb területét támadta meg, vagyis nagyon korai stádiumban került a betegségük felfedezésre.

A tüdőrákok esetében áttétsebészetről elsősorban az agyi és májáttétek eltávolítása kapcsán lehet szó. Ilyen sebészeti beavatkozásra akkor kerülhet sor, ha csak néhány áttétről van szó, illetve ezek nem életfontosságú területekben helyezkednek el.

Forrás: