Keringő daganat

A keringő daganatsejtek mennyisége mutatja a tüdőrák várható lefolyását.

Brit tudósok az érpályában keringő tüdőráksejtek mennyiségéből állapították meg a daganat agresszivitását, valamint a leghatásosabb várható eljárást. Dr. Fiona Blackhall (The Christie Rákkórház) és munkatársai 101 nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő beteg vérmintáját tanulmányozta kemoterápia előtt és azt követően.

Megállapították, hogy amennyiben a mintában öt, vagy annál magasabb keringő daganatsejtszámot mértek, kifejezetten romlott a túlélési esély. Esetükben az átlagos túlélés 4,3 hónap volt, míg öt alatti értéknél 8,1 hónap. A Journal of Clinical Oncology hasábjain megjelent tanulmány szerint a módszer egy egyszerű eljárás arra, hogy megjósolják a beteg várható terápiás válaszát. Ráadásul amennyiben a keringő sejtszám a terápia hatására nem mutat jelentős csökkenést, az orvos szinte azonnal terápiás stratégiát válthat.

tudo50

Tüdőrák következtében évente mintegy 1,2 millió ember hal meg. A betegség túlélési aránya igen alacsony (az ötéves túlélés 15 százalék alatti), ugyanis a betegek kétharmadánál a diagnózis csak késői stádiumban születik meg, amikor már nem lehet gyógyítani a kórt. A tüdőrákos esetek 80 százaléka hozható kapcsolatba a dohányzással. A kemo- és a sugárterápia lassítja a betegség előrehaladását, de a legtöbb esetben a daganat kiújul, és az is igen gyakori, hogy a daganat a kezelésre nem reagál.

Az eljárás rutinszerű használatáig még számos vizsgálatot el kell végezni, azonban a kutatók reményei szerint a módszer hozzájárulhat a daganatok ellenállásának megértéséhez, valamint új gyógyszerek fejlesztéséhez.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.