Éhes daganatok!

A Koppenhágai Egyetem munkatársai egy apró molekulát fedeztek fel, mely emlőrákban növelheti a hagyományos kezelőszerek hatásfokát.

Minden sejtünk rendelkezik egy funkcióval, ami a felhalmozódott salakanyag eltávolítására szolgál. Ezt a jelenséget autofágiának (magyar szóval „önevésnek”) hívják. A folyamat a daganatos sejtekben túlzott aktivitást mutat, emiatt a daganatsejtek a normál sejtekhez képest növekedési előnyben vannak, ami a kezelésekkel szemben ellenállóvá teszi azokat. Lisa Frankel és munkatársai egy mikro-RNS segítségével képesek voltak gátolni az autofágiát.

kolonoszkopia11

A mikro-RNS101, melyet az EMBO Journal hasábjain mutattak be, sejtjeinkben természetes körülmények között is jelen van. A közelmúltban igen intenzíven tanulmányozott mikro-RNS-ek képesek befolyásolni a gének működését, és fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulási folyamatában. A dán munkacsoport megállapította, hogy a mikro-RNS101 speciális géneket kapcsol ki, ami az autofágia gátlását eredményezi. Megállapították, hogy a mikro-RNS101 működése slrül májrák, prosztatarák és emlőrák esetén. Azt is sikerült kimutatni, hogy mikro-RNS101 alkalmazásával emlőráksejtek esetén növelni lehet a Tamoxifen nevű hormongátló kezelés hatékonyságát.

A következő lépésben a kutatók más mikro-RNS-eket fognak keresni, melyek szintén hatással lehetnek a daganatos sejtek autofágiájára.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.