Vigyázz! – Rejtett szervi sérüléssel sújthat a COVID

Egy új módszer segítségével azokat a COVID okozta tüdőrendellenességeket is ki tudják már mutatni az orvosok, amit eddig még nem. Hamarosan választ kaphatunk arra, miért van sok, a fertőzésen átesett betegnek hosszantartó légszomja, miután meggyógyult.

A tudósok egy új xenongáz-szkennelési módszert alkalmaztak néhány rutinvizsgálat során, ami kimutatja a covidhoz köthető, rejtett tüdőrendellenességeket is. Ez a gáz nagyon hasonlóan viselkedik az oxigénhez, de vizuálisan nyomon követhető, így a tudósok „láthatták”, hogy hogyan jut el a tüdőből a véráramba – számol be a Blikk.

A kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknél elhúzódott a koronavírus-fertőzés, a gázátvitel kevésbé volt hatékony, mint az egészséges kontrolloknál – írja a BBC.

Fotó: 123rf.com

A szakemberek a vizsgálatok során 11 emberre összpontosítottak, akiknek nem volt szükségük kórházi ellátásra, amikor először elkapták a koronavírust, de a kezdeti fertőzés után hosszan tartó légszomjat tapasztaltak. Az úgynevezett long covid (hosszú/elhúzódó koronavírus) épp az ilyen, a fertőzés után akár hetekig is fennálló, jellegzetes covid-tünetekkel járó, ám mással nem magyarázható betegség neve.

A kutatás vezető, Dr. Emily Fraser tüdőspecialista szerint frusztráló lehet, hogy nem tudták kideríteni a kórházakban, hogy a betegeknél miért jelentkezik a légszomj. A röntgen- és CT-vizsgálatok ugyanis gyakran nem mutatják ki ezeknek okait, ám a xenongáz-szkennelés segíthet ebben.

A kutatók szerint már ezek az eredmények is rávilágítanak arra, hogy miért annyira gyakori a légszomj – noha ennek okai gyakran sokfélék és összetettek lehetnek – azoknál, akiknél elhúzódik a koronavírus-fertőzésből való kigyógyulás.

“Ha megértjük ezeket a tüneteket kiváltó mechanizmusokat, könnyebben tudjuk kezelni is őket” – mondta Fergus Gleeson professzor.

Olvasd el ezt is!

Ez a tüdőerősítő légzőtorna sokat segíthet Covid-fertőzéskor

Forrás: https://napidoktor.hu/index