Unalmas a tejbegríz? Mákot bele!

A tejbegríz az egyik legegyszerűbb étel, de néha már a könyökömön jön ki és nekik is.

A tejbegríz az egyik családi kedvenc

Sok olyan ételt fel tudnék sorolni, amelyből soha nem tudok eleget főzni… vagy ha jobban meggondolom, talán nincs is olyan, amelyből eleget tudnék csinálni, de vannak olyanok, amelyek mégis a “Családi kedvencek” (=bárki, bármennyit, bármikor meg tud belőle enni) nevű lista elején állnak.

Nyilván nem a legegészségesebb fajta, de azért nincs akkora baj, mert a felsorolásban előkelő helyen ott található például a grillezett csirkemell rozmaringgal és friss, kevert salátával is, amely egészséges ellensúlyt képez a grízzel. Így néha engedek a nyomásnak és készítek egy vájling tejbegrízt.

De még a fő kedvencekkel is megesik, hogy a gyerekek megunják egy idő után, rólam nem is beszélve, akinek leginkább az elkészítés a feladata, mert enni igazán ritkán tudok belőle. Ilyenkor van szükség egy kis rafinériára, amelytől ez az egyszerű étel új életre kell. És nem is kell hozzá sok: egy kis reszelt citromhéj, egy kis mák és máris kész a tejbedarából grízpudinggá avanzsált finomság.

Ha még tovább szeretnénk fokozni az élvezetet, akkor egy marék friss gyümölcsből ínycsiklandó öntetet is készíthetünk e könnyed desszerthez vagy ha ehhez épp nincs kedvünk, kanalazzunk hozzá egy kis lekvárt.

Mákos-citromos grízpuding

mákos tejbegríz

Hűsítő finomság: grízpuding gyümölcsöntettel
Hozzávalók
  • 16 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 3 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg vaj
Elkészítés
  • Egy lábosban keverjük össze a grízt, a mákot, a cukrot és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tejet.
  • Kezdjük el főzni a grízpudingot (érdemes alacsony lángon kezdeni és sűrűn kavargatni).
  • Ha a gríz besűrűsödött és megfőtt, vegyük le a tűzhelyről.
  • Adjuk hozzá a vajat és alaposan keverjük össze.
  • Öntsük formákba vagy sima poharakba a grízpudingot és fogyasztásig tegyük félre hűlni.
Megjegyzés
  • Ha gyümölcsöntettel szeretnénk enni, szükségünk lesz kb. 3-4 marék friss idénygyümölcsre (télvíz idején fagyasztott is jó), 1 csapott kávéskanál étkezési keményítőre.
  • Turmixoljuk le a megmosott, megtisztított gyümölcsöt, majd passzírozzuk át.
  • A gyümölcspürét tegyük lábosba és kezdjük el melegíteni.
  • A keményítőt egy kis pohárban keverjük össze 1-2 evőkanálnyi meleg pürével, majd keverjük hozzá a többi gyümölcspüréhez (így nem lesz csomós a végeredmény).
  • Ha pohárba tettük a grízpudingot, a pürét kanalazzuk a tetejére, ha formába, akkor pár pillanatra tartsuk forró víz alá a formát, borítsuk ki a pudingot és öntsük nyakon a gyümölcspürével.
  • Gyümölcspüré helyett lekvárt is használhatunk.

mákos tejbegríz

Forrás: Mom with Five