Teázni tudni kell! 2015-10-19 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Tudta, hogy rendszeres teafogyasztással is megőrizheti egészségét? A távol-keleti országokban évezredek óta ismerik a teafüvek hatását, ám Európába csak a XVI. században jutott el ez a közkedvelt ital. Alapvetően három teafajtát különböztetünk meg: a zöld, a fekete és az oolong teát. A zöld tea szárított és kötegelt levelekből készül, és 3 percig szabad főzni. A fekete teát érett levelekből készítik, kötegelve szárítják, a főzési ideje 5 perc. Az oolong tea átmenet a zöld és a fekete között, ezt 7 percig főzik. A tea ,,fölfedezéséhez” több monda is kapcsolódik. Az egyik történet Gautama Buddhának tulajdonítja a teát, akinek a poharába esett egy tealevél meditáció közben. A másik legenda Bodhidarma indiai szerzetes nevét említi, aki nem akart elaludni meditáció közben, ezért lemetszette szemhéjait, és ahova hulltak, ott nőtt először teacserje. Nem véletlen, hogy a tea eredet-mondái a szerzetesekkel fonódtak össze, a Zen-buddhizmus szerint ugyanis a tea erősíti a szívet, a kínai bölcsek pedig orvosság gyanánt fogyasztották, mert a tea megszabadít a testességtől és elűzi az álmosságot. A zöld tea olyan vegyületeket tartalmaz, mely csökkenti a rák bizonyos fajtái (vastagbél, végbél, hasnyálmirigy) kialakulásának esélyét, valamint serkenti a szervezet zsírégető folyamatait, így fogyasztó tulajdonsága is van. A fekete tea élénkítő hatású, de csak akkor, ha kevesebb, mint 5 percig áztatjuk a teafüvet: utána csökken a koffeintartalom, ráadásul kesernyés ízek szabadulnak fel. A különféle gyógynövényekből készített teák leginkább meghatározott betegségek ellen hatásosak: a cickafarkfű például fejfájás és migrén ellen, a mezei zsurló veseproblémákra ajánlott. Persze teázni a puszta élvezet kedvéért is érdemes! Az angol és ír teákat legjobb tejszínnel ízesíteni, a zöld teába méz dukál, de bármilyen teát ki lehet próbálni bármilyen kombinációban: citrommal, mézzel, tejjel, tejszínnel, rummal, fahéjjal. Forrás: https://napidoktor.hu/