Spanyol étkezési szokások

Színkavalkád, gazdag, fűszeres ízek, az Ibériai-félsziget változatossága, mely legkevesebb tizenöt táj konyháját fogja közre. Fedezzük fel a spanyol konyhát!

A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, de a spanyol kultúrához hasonlóan az ötletes újításokra mindig készen áll. A sokszínűség és a változatosság éppúgy jellemzi az ételeiket, mint magát az országot. Így a jellegzetes, hagyományos ételeikből is sok száz változat létezik, melyek a különböző térségek (baszk, aragón, katalán stb.) egyedi és sajátos ízvilágát tükrözik.

Erre jó példa a gazpacho, ami egy sűrű, különféle zöldségekből főzött jéghideg leves, igazi mediterrán különlegesség, melyet Spanyolország bármely éttermében kaphatunk, ám két egyformát nem találhatunk. Egy másik spanyol ínyencség, a paella, mely nem más, mint rizs sáfránnyal fűszerezve, rengeteg zöldséggel, tengergyümölcseivel, halakkal vagy hússal. Eredetileg valenciai, de több száz változata van, helyenként sertéshússal, kolbásszal is dúsítják.

spanyol étel

Édességeik speciális alapanyaga a mandula, de szinte mindenféle ételbe tesznek és magában, sózva, vagy édesen is gyakran ropogtatják. Szinte kizárólag disznózsírt, vagy olívaolajat használnak sütésre-főzésre, gyakran a kettőt keverve.

A fűszerekkel nem spórol egyetlen igazi spanyol szakács sem, minél markánsabb egy étel íze, annál jobb. Ha igazán spanyolosan szeretnénk fűszerezni ételeinket, használjunk fokhagymát, ánizst, borsot és fahéjat. A spanyolok hozzánk magyarokhoz hasonlóan borívó nép, a sherry talán a legismertebb spanyol bor, amit az egész világon fogyasztanak, de a sangría (gyümölcsdarabokból, borból, gyümölcsléből, konyakból vagy pálinkából készítik) is egyre népszerűbb.

A spanyolok étkezési szokásait a mediterrán éghajlat befolyásolja, így a spanyolok viszonylag korán reggeliznek, nem túl bőségesen, azonban az ebéd és a vacsora a nagy meleg miatt későbbre tolódik.

Forrás: