Napvédelem 1.0 – UVA, UVB, SPF – kerüljünk képbe az alapokkal

A boltokban, mind az online mind a fizikai térben, számtalan gyártó kínálja napvédő termékeit. Az INCI-n kívül (*összetevők listája) a csomagoláson feltüntetett rövidítésekből tájékozódhatunk. Ha szeretnél kicsit tudatosabb lenni a választásod illetően, érdemes az alapokig ásni, hogy megértsd, mit is jelentenek ezek a betűkombinációk.

 

A napfény több típusú sugárzásból tevődik össze, az emberi bőr számára legkárosabb az ultraibolya (ultraviolet=UV) sugárzás. Ennek két típusa található meg a földfelszínt elérő természetes fényben.

 

.UVA – az ultraibolya sugárzás nagyobbrészt ebből a típusból áll. Fizikai tulajdonságánál fogva átjut a felhőrétegen, az üvegen. Mélyebbre hatol a bőrben, hosszútávon hat a bőrszerkezetre: roncsolva az elasztin és kollagén rostokat korai bőröregedést okoz. A bőrdaganatok bizonyos típusaiért is felelőssé tehető. Mindemellett a bőr barnulása is az UVA sugarak elleni élettani védekezés eredménye. Egész évben jelen van a légkörben.

 

UVB – rövidtávon fejti ki jobban a hatását, felsőbb bőrrétegben. Az UV sugárzás kb 5%-át teszi ki. Napégést, valamint jó és rossz indulatú bőrelváltozásokat okoz. A D vitamin bőrben történő szintetizálásához is az UVB sugárzás szükséges. Egy részét az ózonréteg kiszűri, és nyáron erősebb.

 

UV-index: meterológiai előrejelzésekben tájékozódhatunk arról, milyen erős az UV sugárzás adott helyen és időben.

 

SPF – Sun Protection Factor, a fényvédők hatásfokának besorolási rendszere. Annak mutatója, hogy adott mennyiségben alkalmazva mennyi idő alatt alakul ki minimális napégés a termék használatával és anélkül. Az SP faktor azt jelzi, hogy a bőrtípus természetes védekezőképességét (percben kifejezve) ennyivel szorozva növeli meg (pl 10 percről 100 percre= SPF10).

 

A széles spektrumú (Board Spectrum) kifejezés a csomagoláson arra utal, hogy a termék UVA és UVB sugarak ellen is véd.

 

A fényvédők kétféleképp fejthetik ki hatásukat. Kémiai védelem esetén a bőrbe szívódó anyagok elnyelik az UV sugarakat. Ezek hosszabb hatóidővel rendelkeznek, vékonyabb rétegben és észrevétlenül viselhetőek a bőrön, azonban a hatóanyagok bőrbe jutása kedvezőtlen lehet.

 

A fizikai védelem esetén olyan molekulákat alkalmaznak, melyek a bőr felszínen maradnak és így visszaverik a sugarakat. Ezen termékeket gyakrabban kell újra kenni, és látványos réteget képez a bőrön. Azonban gyermekeknek, érzékeny bőrűeknek biztonságosabbnak.

 

A fényvédők használata mellett is javasolt a meglévő anyajegyek évenkénti szűrése. Ebben és egyéb egészségügyi kérdéseiben is segítséget nyújthat a Zedna Life&Health csapata. Forduljon hozzánk bizalommal!

A cikket a Zedna Life & Health szakértője készítette.

Forrás: Napidoktor.hu