Napszúrás és hőkimerülés

 

A forró júliusi napokon beszélnünk kell a meleg által okozott kellemetlen kondíciókról.

 

A leginkább veszélyeztetettek a gyermekek, idősek, sportolók, szoptató édesanyák és a szabadban fizikai munkát végzők.

 

A legkönnyebben kialakuló állapot az úgynevezett hőkimerülés. Ez a szervezet só- és vízháztartásának felborulása, melyet a fokozott izzadás idéz elő.

 

A hőkimerülés tünetei a levertség, szédülés. A nyálkahártyák szárazak, a vizelet ilyenkor – ha egyáltalán van, akkor – sűrű és sötét. Fokozott és túlzott izzadással jár, ájulás és kiszáradás is bekövetkezhet akár.

 

Mit tegyünk ilyenkor? Mivel a hőkimerülés folyadékhiányos állapot, így folyadékpótlásra van szükség. Különösen jó ilyenkor az izotóniás ital, vagy gyümölcslevek is. Amennyiben a tünetektől szenvedő egyén valami miatt nem iszik vagy itatható, sürgősen orvoshoz kell vinnünk.

 

A napszúrás a huzamos ideig napon történő tartózkodás hatására alakulhat ki. Ez gyakorlatilag a hőmérséklet és sugárzás hatására kialakuló steril (azaz kórokozó jelenléte nélküli) gyulladása az agyhártyának.

 

Tünetei a fejfájás, rossz közérzet, szédülés, hányás. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, helyezzük az illetőt nyugalomba hűvös helyen. Tegyünk a fejére vizes borogatást és itassuk folyadékkal bőven. Szükség esetén fájdalomcsillapítót is adhatunk.

 

Amennyiben a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

 

A hőre kialakuló állapotok közé tartozik még a hőguta is, amit egy korábbi cikkünkben már részleteztünk.

 

Nem győzzük eleget hangsúlyozni az ivás és lédús ételek fogyasztásának fontosságát, hiszen egy jól hidratált szervezetet felkészültebben ér az extrém meleg időjárás. 10 és 16 óra között ne menjünk napra. Viseljünk kalapot, lenge szellős, és lehetőleg egész testet elfedő ruházatot, és fényvédő készítményeket. Figyeljünk oda a körülöttünk élőkre, mert ezek a betegségek kis odafigyeléssel megelőzhetőek, valamint az első tünetekkor történő beavatkozáskor könnyebben visszafordíthatóak, mint amikor már nagyobb a baj! 

 

A cikket a Zedna Life & Health szakértője készítette.

 

Forrás: Napidoktor.hu