Márciusi gyógynövényünk – tejoltó galaj

Tejoltó galaj (Galium verum L.) gyógynövényünk a galajfélék (Rubiaceae) családjába tartozó, lágy szárú, tarackos, évelő növény. Hazánkban gyakran előfordul. Szára 30-60 cm magas, négy élű, levele keskeny, szálas, örvös. A tejoltó galaj virágzata buga, pártája sárga, négyszirmú, apró virága mézillatú.

A Tejoltó galaj gyógynövényünk gyógyhatásai

A tejoltó galaj vízhajtó, görcsoldó hatású. Vese és epebajokra, epilepsziára, mirigydaganatokra használjuk.

tejoltó galaj

A Tejoltó galaj gyógynövényünk felhasználása belsőleg

Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni a gyógynövénnyel, a belőle készült teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlik el, szakorvosi segítség szükséges.

Fontos leszögezni, hogy a baktérium nem kívülről támad! A velünk együtt élő baktérium kerül rossz helyre, és ha a  szaporodásához ideális körülményeket talál – PH érték módosulása, vérbőség, tápanyag -pl.cukor -, egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki.

Veseműködés javítására, húgyúti gyulladásra legideálisabb reggel egy csésze teát inni éhgyomorra. A gyorsabb hatás érdekében összekeverhetik ¼ rész porcsinfűvel. Addig kell inni, míg a panaszok el nem múlnak. Májfertőzésre, epehólyag gyulladásra napi 1-3 csészével igyanak étkezések előtt. A mirigyrendszer működésének javítására heti 2-3 csésze tejoltó galajból készült tea ajánlott.

A Tejoltó galaj felhasználása külsőleg

A tejoltó galaj külsőleg pikkelysömörre, övsömörre, nehezen gyógyuló és égési sebekre használható a teája borogatásként vagy lemosásra.

Forrás: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.