Ma is hűvös időnk lesz

Többnyire erősen felhős lesz az ég, inkább csak keleten lehetnek kevésbé felhős tájak, időszakok. Elsősorban a Dunántúlon és a középső területeken valószínű több helyen eső, zápor, zivatar.

Holnap napközben szakadozottá válik a felhőzet, hosszabb napos időszakokra keleten számíthatunk. Szórványosan további eső, zápor várható, északkeleten egy-egy zivatar is lehet. Délutántól csökken a csapadékhajlam. Csütörtökön a szél északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, de zivatar környezetében is előfordulhatnak erős, illetve viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 26 között várható.

eso1_idojaras

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat.

Pollenjelentés
A hétvégére az elmúlt napokhoz hasonló pollenterhelés várható. A pázsitfűfélék virágporának koncentrációja országszerte az alacsony-közepes, a csalánféléké leginkább a közepes-magas tartományban alakulhat. Az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának koncentrációja leginkább alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet, a lóromé továbbra is alacsony. A kevésbé jelentős allergének közül a szelídgesztenye, a hárs, a fenyőfélék, a fészkesvirágzatúak, illetve az ernyősvirágzatúak pollenszemei is megtalálhatóak a levegőben, legfeljebb alacsony koncentrációban. Több városban is megjelentek az üröm, illetve már a parlagfű pollenszemei is – egyelőre még alacsony koncentrációban. Várhatóan jövő héten elkezdődik az allergiások számára a parlagfű pollenszezon. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas, több helyen nagyon magas szintet érnek el.

Forrás: met.hu