Ma a főszereplő: a felhőszakadás

Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, délelőtt a nyugati országrészben, majd délután inkább keletebbre számíthatunk több napsütésre.

Összességében több helyen, elsősorban a délután a déli határ mentén és Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar, melyeket helyenként felhőszakadás kísérhet. A keleti, délkeleti szél általában élénk lesz, de zivatar környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 29 fok között valószínű, az északkeleti határ közelében lehet a hűvösebb.

Front nincs a térségünkben, de a Kárpát-medencét kitöltő nedves, labilis állapotú levegő miatt a különösen érzékenyeknél gyenge melegfronti tünetek léphetnek fel. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, illetve álmatlanság, ingadozhat a vérnyomás.

esosido4

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan emelkedik, több helyütt elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony marad, de helyenként közepes is lehet. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenjük egyelőre jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a nyír, a kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu