Környezetbarát kertészkedés – műanyagmentesen?

Hogyan lehetne „zöldebb” a kertünk?

Bár a kert gyönyörű lehet, pompázó virágaink sok esetben vegyi anyagokkal és sok-sok műanyaggal járnak – egy ilyen tárolóedény pedig 400 év alatt sem bomlik le.

Hogyan változtathatnánk ezen? Hogyan lehet igazán környezetbarát a kertészkedés?

Sajnos, bár a virágok és a pázsit látványa varázslatos, a kertészkedés számos esetben jár műanyagok, káros vegyi anyagok használatával. Egy műanyag teljes lebomlásához pedig 400 év sem elég. Címkékkel, komposztáló zsákokkal, rovarirtókkal teszünk azért, hogy a kertészkedés ne legyen környezetbarát – noha semmi ártó célunk sincs.

Sally Nex kertész jó ideje azon dolgozik, hogy a műanyagok használatát csökkentse a kertészkedésben. Mára csak terrakotta vagy biológiailag lebomló kaspókat használ, s létrehozott egy oldalt, amelyen tippeket ad a környezetbarát kertészkedéshez (gardeningwithoutplastic.com).

Angliában a londoniaknak már van lehetőségük biológiailag lebomló kókusz edényekben beszerezni fűszernövényeket és a kerti növényeket. Ezeket csak a talajba kell ültetni vagy egy nagyobb konténerbe, a kókuszrost magától hozzáadódik idővel a földhöz.

Kókuszháncs edényeket vásárolhatnak weboldalon keresztül is. Teraszon és kertben egyaránt használhatók. A nagyobb, 24 cm átmérőjű környezetbarát kaspók virágok számára is ideálisak, de gyógynövényt, paradicsomot és cukkinit is ültethetünk beléjük. Jó pár évig kitarthatnak itt és normál módon kell öntözni őket.

Mit tegyünk azonban a már meglevő műanyag edényekkel, kaspókkal? Sally Nex azt ajánlja, a környezetbarát kertészkedés érdekében hasznosítsuk újra és újra, amíg csak lehet. Amit már valóban nem lehet használni, vigyük el műanyag-begyűjtő konténerbe.

Ezen kívül is sok módja van annak, hogy környezetbarát kertészkedést folytassunk. A műanyag címkék helyett alkalmazzuk fából készült jelölő táblácskákat a növényeknél, amelyekre ráírjuk, mi található a kaspókban. Természetes juta kötéllel rögzítsük, kötözzük a fácskákat, növényeket.

A palántákat neveljük fából készült dobozban, melyek ugyancsak maguktól a talaj részévé válnak idővel, vagyis a környezetbarát kertészkedés részei – nem károsítják a Földet.

A gyomirtók használata is komoly kérdés.

Sally Nex azt javasolja, helyettük alkalmazzunk meleg italokat: minden alkalommal, amikor elfogyasztottunk egy teát, a kanna aljában maradt forró folyadékot öntsünk a gyomokra illetve azok közé. Hamar ki fognak pusztulni.

A nagyon elterjedt gyomos területen fektessünk újságpapírt vagy kartonlapokat a felületre, nedvesítsük be, majd hordjunk rá komposztot vagy leveleket. De fel is kapálhatjuk alaposan az egészet – máris eltüntettük a gyomokat.

 

A csigákat távoltartó szerek szintén ártalmasak lehetnek, háziállatainkra nézve is, sőt az sem teljesen biztos, hogy a konyhai zöldségeinkben nem tesznek kárt.  Érdemesebb különféle szerek helyett salátaleveleket fektetni a kerti veteményeink közé – így a csigák ezt fogják megenni. Környezetbarát megoldás a kertben, sőt a csigákat is megkíméljük.

A rózsák levéltetvei ugyancsak okozhatnak gondot. Ha azonban kertünkben környezetbarát, egészséges módszereket alkalmazunk, más rovarok megeszik őket és visszaáll az egyensúly. A katicabogarak és az ún. zengő legyek is táplálkoznak velük, ezért igyekezzünk őket odacsalogatni: napraforgó virággal, padlizsánnal, francia körömvirággal, borostyánnal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php