Hogyan tartsuk igazán tisztán a sütőt? Fogas kérdés, hiszen ha nap mint nap használjuk, annyi zsírt, piszkot szed össze, hogy a belsejébe nézni sincs kedvünk. Ám egy olcsó és egyszerű trükkel ragyogóvá tehetjük!
A sütő megjelenése sem mindegy – különösen, ha valakit beengedünk a konyhánkba és segédkezik az ételek elkészítésében. Nem várhatjuk csúnya, zsíros, ráégett maradékokkal tarkított sütővel, node magunk se szívesen használjuk ilyen formában ezt a konyhai eszközt.
Rendszeres tisztításra rágondolni is rossz! Emlékeinkbe gyakran visszajöhet a reménytelennek tűnő, ádáz küzdelem: a belső rész és az üveg súrolása. Nem kell azonban ennyire elkeseredetten nekiveselkednünk, ha tiszta és mutatós sütőt szeretnénk!
Használjuk inkább a régi házi praktikákat!
Mire lesz szükségünk?
- Víz
- Szórófejes flakon
- Szódabikarbóna
- Ecet
- Egy kis tál
- Rongy
Hogyan tisztítsuk?
- Vegyük ki a sütőből a rácsokat.
- Keverjünk össze egy tálban 1-2 kanál szódabikarbónát vízzel. Olyan arányban vegyítsük, hogy pasztát kapjunk, melyet könnyű szétteríteni a felületen.
- Fedjük be vele a sütő belsejét. A szódabikarbóna barnává fog változni.
- Hagyjuk a sütőben egész éjjelre a keveréket. Legalább 12 órára van szüksége, hogy „jól dolgozzon”.
- Másnap egy nedves ronggyal töröljük ki a szódabikarbónát, amennyire lehet.
- Öntsünk ecetet egy szórófejes flakonba és spricceljük a sütő belső felületére, ahol még mindig látunk szódabikarbóna foltokat.
- Töröljük le nedves ronggyal ezt is.
- Helyezzük vissza a rácsokat a sütőbe.
- Állítsuk a sütő hőmérsékletét alacsony fokozatra, 15-20 percre. Ez megszárítja majd a belsejét.
Jöhet az ablaküveg!
Állítsunk össze hasonló tisztító keveréket víz és szódabikarbóna felhasználásával, hogy paszta állagú mixet kapjunk. Vigyük fel az üvegre a pasztát és hagyjuk rajta állni 30 percig. Ezután nedves ronggyal töröljük szép tisztára az ablakot!
Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu