Biokertészkedés 11 lépésben 2017-04-20 Blog, Egészséges otthon, Otthon 1 Kommentelés Megosztás: Tweet Volt idő, amikor kétkedve fogadtuk a biotermékeket.Mára nagyot fordult a világ. Sok a házi kert, és nő a parlagon heverő földek megművelése. Az élelmiszer-biztonság romlásával nem pusztán a termény előállítása a cél, a hangsúly a minőségi terményre terelődik. A minőség szó nagyon érdekes és szubjektív. Van, akinek a termény alakja, színe a fontos, mást inkább az íze fogja meg egy terménynek, én a beltartalmát helyezem előtérbe. Fontos az íz, a vegyszermentesség, a tápérték és egyéb összetevők, melyeknek különféle hasznos hatásuk van az ember szervezetére, akár gyógyító is. A biokertészkedés nem arról vált híressé, hogy gyakorlásával hatalmas termésmennyiségek érhetők el csodaszép külcsínnel. Azt viszont kevesen vitatják, hogy ízes, magas hasznosítható beltartalmi értékű termény igazán csak a biokertészkedéssel érhető el. A biokertészkedés nagy türelmet igénylő igazi kertművészet. Alkalmazása során ismerni kell a természet kertünkben zajló folyamatait, kölcsönhatásait. Kertünk nem más, mint az anyatermészet egy pici szigete, ahol ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint a nagyban. Minél pontosabban ismerjük, értjük és alkalmazzuk ezeket a folyamatokat, annál eredményesebb biokertészekké válunk. A fenti sorok olvasása után senki se rettenjen el ettől a kertészkedési módtól. Vágjon bele bátran, hagyatkozzon a megérzéseire, melyeket a növények iránti szeretete táplál, és legyen türelmes, kísérletező, újító. A sikerek nem maradnak el. A biokertészkedés elemei: Növényválasztás Megfelelő növényt a megfelelő helyre. Röviden így foglalhatnám össze ennek a pontnak a lényegét. Mindig csak olyan növények termesztésébe fogjunk, amely ismereteink szerint a kertünkben uralkodó körülményeket szereti. Pl. agyagos talajon északi fekvésű kertbe ne akarjunk sikeres dinnyetermesztésbe fogni. A növények kiválasztásánál fontos szempont az ellenálló-képesség is, főként a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Talaj Ma már tudjuk, hogy van talaj nélkül is növénytermesztés. A kereskedelmi forgalomba kerülő zöldségek jelentős része sosem látott talajt, úgynevezett hidrokultúrás technológiában termesztik őket. Biokertészkedés viszont nincs talaj nélkül. Sőt a siker alapeleme a talaj Termőhely A termőhely egy összetett dolog, melynek a része a talaj is, de ide tartozik még a fény, a víz, a tápanyag, a területen élő egyéb növények, állatok, sőt a szomszédságban álló ház is. Egyszóval mindazon dolgok összessége, amelyek hatással vannak a termesztett növényre. Növénytársítás A növények hatással vannak egymásra. Ez a hatás lehet kedvező és kedvezőtlen. Mindannyian ismerjük a dió azon kedvezőtlen tulajdonságát, amivel gátolja az alatta megtelepedni szándékozó növények fejlődését. Vetésforgó A fentiekből adódik, hogy nem mindegy, mi után mit ültetünk. Ha például az egyik növény gátolja a másik növekedését, és ezeket egymás után ültetjük, akkor ne várjuk, hogy eredményesen tudjuk termeszteni. Vagy ha közösek a károsítóik, akkor nagy felelőtlenség egymás után vetni őket. És még tovább lehetne sorolni. De ugyanez fordítva is igaz. Az egymásra kedvező hatásúakat bátran vessük egymás után. Talajművelés Mivel a talaj a legfontosabb elemünk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan sáfárkodunk vele. A helyes műveléssel a minőségét folyamatosan javítjuk. Ássunk vagy ne? Kapáljunk vagy kézzel gyomláljunk? Mikor és mivel műveljük? Takarjuk a felületét vagy ne? Sok izgalmas kérdés van, amire megtaláljuk a választ a későbbiekben Ápolás Az ápolással gondoskodunk a növényünkről. Nap mint nap meglátogatjuk, bátran beszéljünk hozzá, éreztessük vele, hogy fontos számunkra. A látogatások során pedig végezzük el mindazt a munkát, amire szüksége van, de csak azt, ne többet és ne kevesebbet. Tápanyagellátás A növények növekedésük során sok tápanyagot igényelnek. Nem biztos, hogy rendelkezésre áll a talajban annyi, mint amennyire szüksége van, ezért pótlásra szorulhatunk. Nem mindegy, hogy ezt mikor, milyen módon és mivel tesszük. Vetési idő A helyesen megválasztott vetési idő nemcsak a megfelelő kelés és fejlődés előszobája, de ezzel egyes károsítókat is el tudunk kerülni, hatásukat csökkenteni tudjuk. Öntözési mód A tápanyag mellett a vízre is nagy szüksége van a növénynek. Öntözni akkor, úgy, olyan mennyiségben és minőségben kell, ahogy azt a növény igényli. Gyomszabályozás A hagyományos növénytermesztésben a gyomok irtandó ellenfelek, nem úgy a biokertészetekben, ahol partnerként kell tekintenünk őket. Védelem Védelem a káros hatások ellen, de legfőképp a kártevők, kórokozók ellen. A biokertészkedésben ezt elsősorban vegyszerek nélkül valósítjuk meg. Talán az egyik legnehezebben kivitelezhető gondozási feladat. A legtöbb ismeretet igénylő munka, amivel sokat fogunk foglalkozni. A fentiekben rövid összefoglalást olvashattak. Későbbi cikkeimben bővebben is foglalkozni fogok mindegyik vázlatponttal. Remélem, hogy hasznos információkat találnak majd bennük. Addig is hangolódjanak a feladatra, és fel a biokertészkedésre! Forrás: edenkert.hu Egy válasz A biokertészkedés 12 alapszabálya 2015-07-15 […] A biokertészkedés további elemeiről a napidoktor oldalán olvashatsz. […]
A biokertészkedés 12 alapszabálya 2015-07-15 […] A biokertészkedés további elemeiről a napidoktor oldalán olvashatsz. […]