A tojások kifújása bonyolult dolognak hangzik, de egy kis kézügyességgel fantasztikus darabokat hozhatunk létre.
A húsvéti tojásos tálba tegyünk eredeti, kézzel készített darabokat, így marad emlékezetes az ünnep.
A tojáskifújás technikája nem bonyolult. Mielőtt belevágnánk, a tojásokat alaposan mossuk át mosogatószeres vízben, ezáltal zsírtalanítva a felületet. Ez azért fontos, hogy a festés után ne legyenek foltosak a tojások.
- A megtisztított felületű tojások mindkét végét egy gombostűvel óvatosan lyukasszuk ki. Ne legyen nagy a rés, mindössze néhány milliméter. A tojás alján mozgassuk addig a tűnket, amíg egy szívószál átmérőjű lyukat nem kapunk.
- Ebbe a lyukba dugjunk egy szívószálat, és keverjük el a tojás belsejét. Ezt követően a kisebb lyukon keresztül fújjunk be levegőt, a tojás fehérje és sárgája az alsó, nagyobb lyukon át fog távozni egy odakészített tálkába.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan mossuk át langyos vízzel a tojáshéj belsejét. A kifolyt tojássárgát és fehéret felhasználhatjuk sütemények készítéséhez, javasoljuk például egy Brownie elkészítésénél.
- Várjuk meg, amíg alaposan kiszáradnak a tojáshéjak, csak ezt követően lássunk neki a színezésnek, dekorálásnak. Vékony ecset segítségével különböző motívumokat rajzolhatunk a felületre, de egy kis szivacs és színes oldat segítségével egyszínű tojásokat is alkothatunk.
Apró selyemszalagokat fűzhetünk át a tojáshéjon, így fel is aggathatjuk ezeket az egyedi, kézzel készített húsvéti csodákat.
Forrás: https://napidoktor.hu/index
[…] Képek: almaimotthona.hu, napidoktor.hu […]