Így hatnak a fűszernövények lelkünkre

Tavasszal az addig cserépben vegetáló fűszernövényeidet érdemes kiültetned a konyhakertbe. Nincs is annál jobb, amikor harmattól még friss levelek kerülnek az ételbe.

A fűszernövények meghódították a háziasszonyok konyháit. Bazsalikom, levendula, metélőhagyma, rozmaring, petrezselyem, menta, kakukkfű, zsázsa, ánizs és a sornak koránt sincs vége. Nemcsak az ételeidet, hanem az egészségedet is óvhatod a fűszernövényekkel.

A levenduláról ódákat zengenek azok az emberek, akik álmatlanságban szenvednek. Száríts meg egy maroknyi levendulát, majd szórd az esti fürdővizedbe. Egy kimerítő, fárasztó nap után kellemesen elringat, nyugtatja az idegeket, kisimítja a fáradt arcodat.

A bazsalikom az olaszok egyik legkedveltebb fűszernövénye. Bár igen nehéz érett és ízletes paradicsomokat találni, végy kiló piros gyümölcsöt, olívaolajon tengeri sóval megszórva forrald fel a paradicsomszeleteket. Amikor már majdnem kész, szórd bele a frissen letépkedett bazsalikomot. Hús nélkül, tésztával is kiváló, tápláló eledel.

levendula

A metélőhagyma amellett, hogy kiválóan ízesíthetőek vele a sültek vagy saláták, megvédi fáidat a kártevőktől. Ha a hernyók támadást indítottak ellenük, akkor nemes egyszerűséggel ültess metélőhagyma kupacokat a fád törzséhez. Garantáltan elüldözöd vele a betolakodókat.

A mentából szörpöt főzhetsz, de megfázásos betegségeknél is jó szolgálatot tesz a mentatea. A zsázsa borsos, mustáros ízével szendvicsekhez, salátákhoz fogyasztva mennyei eledel. Te körülnéztél már a kertedben?

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: