Hogyan maradjunk fittek 60 felett? 

Az évek múlásával, egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk az egészségre és a fittség megőrzésére. A 60 év feletti emberek számára a fizikai aktivitás nemcsak a jó közérzet és az energiaszint fenntartása miatt fontos, hanem azért is, mert segít megelőzni számos, időskorral járó betegséget. Az alábbiakban néhány praktikus tanácsot és irányelvet olvashatunk arról, hogyan lehet fitten maradni hatvan felett.

 

Rendszeres testmozgás bevezetése

A mozgás minden életkorban elengedhetetlen, de 60 felett különösen fontos. A rendszeres testmozgás segít fenntartani az izomtömeget, javítja a kardiovaszkuláris egészséget és támogatja az ízületek rugalmasságát. Néhány népszerű, kíméletes, de hatékony mozgásforma idősebb korban a séta, úszás, állapotnak megfelelő erősítő edzések is. Az egyensúlyt és koordinációt fejlesztő gyakorlatokra kiemelt hangsúlyt fektessünk, mert segítségükkel csökken az esés és sérülések kockázata.

 

Megfelelő táplálkozás

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a fittség megőrzéséhez. Az életkor előrehaladtával a test tápanyagigénye megváltozik, ezért érdemes figyelni a kiegyensúlyozott, tápanyagdús étrendre. Alapvető táplálkozási tanácsunk, hogy étrendünk bővelkedjen fehérjeforrásokban. Rendkívül hangsúlyos, hogy gondoskodjunk a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitelről. Tejtermékek, zöld leveles zöldségek, valamint napi pár perc napfény segítenek a megfelelő szint biztosításában.

Zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, az elegendő rostban és antioxidánsokban gazdag ételek segítik az emésztést, csökkentik a gyulladást és támogatják az immunrendszert.

A szív- és érrendszer egészségéhez szükség van omega-3 zsírsavakra, melyek halakban, diófélékben és lenmagban találhatók meg.

 

Mentális egészség karbantartása

Idősebb korban is  fontos a mentális aktivitás fenntartása, hiszen ez segíthet a kognitív funkciók javításában és a demencia megelőzésében. Az olvasás és rejtvényfejtés szuper mindennapi gyakorlat. Új hobbi vagy készség elsajátítása, például egy nyelv vagy hangszer tanulása, szintén nagyszerű módja az agy frissen tartásának. A szociális kapcsolatok javítják a mentális egészséget és hozzájárulnak az általános jólléthez.

 

Rendszeres orvosi ellenőrzések

60 felett még fontosabb a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon való részvétel. Az éves kontroll, vérvizsgálatok és egyéb szűrések segítenek a betegségek korai felismerésében és kezelésében. Az egészségi állapot figyelemmel kísérése kulcsfontosságú a hosszú távú fittség és jó közérzet megőrzéséhez. Ebben segítségére lehetünk a Zedna Life&Health csapatával.

 

Pihenés és regeneráció

Az idősebb korosztálynak különösen figyelnie kell a megfelelő pihenésre és regenerálódásra. Az elegendő alvás támogatja a fizikai és mentális egészséget, elősegíti az izmok regenerációját, és energiával tölti fel a szervezetet. Fontos, hogy az alvás minősége jó legyen, amihez hozzájárulhat a rendszeres napirend és a stressz minimalizálása.

A cikket a Zedna Life & Health szakértője készítette.

Forrás: Napidoktor.hu