Hőguta – ismerjük fel, és cselekedjünk!

A forró nyári időszakban fordulnak elő leginkább a hővel összefüggő megbetegedések. A túlhevülésen és napszúráson kívül beszélnünk kell a hőgutáról is. Ez kevésbé ismert, és nem csak napsütés következtében alakulhat ki. Életveszélyes állapot, ezért felismerése kritikus fontosságú.

 

A leginkább veszélyeztetettek az idősek, gyermekek, sportolók és a szabadban fizikai munkát végzők. Akkor alakul ki, amikor a szervezet hőleadással már nem tudja kompenzálni a hevülést, és az anyagcsere folyamatok felborulnak.

Első tünetei a kipirosodott száraz bőr, fejfájás és 39 fok feletti testhőmérséklet. Nagyon fontos kiemelni, hogy a hőguta nem jár izzadással! Ilyenkor az illetőt vigyük hűvös helyre, itassuk izotóniás itallal vagy ennek hiányában enyhén sózott vízzel és hűtsük (pl borogatással). Amennyiben a tünetek nem javulnak 1 óra elteltével, orvost kell hívnunk.

 

Késői tünetek esetén azonnali mentő segítségére van szükség! Ekkor izomgörcsök, zavartság, hányás és vagy ájulás tapasztalható. Megvizsgálva a beteget szapora pulzust, valamint felületes és kapkodó légzést is észlelhetünk. A segítség érkezéséig szintén fontos az egyén hűtése, és eszméleténél lévő ember itatása!

Amikor hűtést alkalmazunk, ne legyen a víz hideg, megfelelő a hűvös érzetet keltő hőmérséklet. Ne feledjük, a hőgutában szenvedő ember testhőmérséklete eleve magasabb. Hűtő zuhany esetén is csak fokozatosan csökkentsük a víz  hőmérsékletét!

 

Kis odafigyeléssel elkerülhető az állapot, ezért nagyon fontos a körültekintés. Amennyiben a szabadban szeretnénk sportolni a nyári melegben, tegyük ezt korán reggel vagy késő délután, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Fogyasszunk bőven folyadékot, amennyiben ez nehezünkre esik, számos ingyenes applikációt találunk, mely segítségünkre lehet. A sok idényzöldség és gyümölcs fogyasztása is egy szuper módja a szervezetünk folyadékpótlásának, az ezekben megtalálható ásványi sók az izzadás miatt ilyenkor különösen szükségesek. Ételeinket is kicsit bátrabban sózzuk a nyári melegben. A gyermekeket ne vigyük ki a legmelegebb órákban, találjunk nekik benti elfoglaltságot.

 

Amennyiben mégis elkerülhetetlen a kint lét, válasszunk laza és szellős öltözetet, mely nem akadályozza a hőleadást. A tűző napon való tartózkodást kerüljük, különösen 10 és 16 óra között.

A cikket a Zedna Life & Health szakértője készítette.

Forrás: Napidoktor.hu