Friss zöldségek – gyors ebédek 2012-07-16 Blog Megosztás: Tweet Nyáron senki sem szeret órákat tölteni a konyhában. Az alábbi két recepthez a sütőt ugyan be kell kapcsolni, az előkészületek viszont nem tartanak tovább pár percnél. Borsós-sonkás felfújt Hozzávalók (4 személyre): – 30 dkg zöldborsó – 10 dkg sonka – 8 dkg vaj – 2 evőkanál liszt – kb. 2 dl tej – 3 db tojás – 1 csokor petrezselyem – só, bors 1. A zöldborsót puhára pároljuk. 2. Besamel mártást készítünk. Ehhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, lassú tűzön megfuttatjuk, majd apránként felöntjük annyi forró tejjel, hogy sűrű besamelt kapjunk. 3. Miután kissé kihűlt, hozzáadjuk a felvert tojássárgákat, a borsót, a felkockázott sonkát és a fűszereket. 4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a masszába. 5. Kivajazott hőálló tálba öntjük és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Gombás-snidlinges quiche Hozzávalók (egy kb. 28 cm-es piteformához): A tésztához: – 20 dkg liszt – 11 dkg vaj – 1 db tojás – 1 kávéskanál só A töltelékhez: – 40 dkg gomba – 4 db tojás – 2 dl tejszín – 1 fej vöröshagyma – 2 gerezd fokhagyma – 1 csokor snidling – 15 dkg trappista sajt – só, bors 1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőbe tesszük addig, amíg a töltelék elkészül. 2. Kevés olajon üvegesre párolunk fél fej összevágott vöröshagymát, majd rátesszük a megtisztított, feldarabolt gombát és megpároljuk. 3. Egy piteformát kivajazunk és a kinyújtott tésztát belehelyezzük úgy, hogy pereme is legyen. 180 fokos sütőben 10 percet (vakon, például szárazbab segítségével) elősütjük. 4. Közben a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróra vágott snidlinget, a tejszínt, a vöröshagyma másik felét felkockázva, illetve a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. 5. Az elősütött tésztán szétterítjük a gombát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tojásos-tejszínes keveréket. 180 fokos sütőben további 30 percet sütjük. Forrás: