Cukorbetegségre édesburgonyát! – De miért jó az nekünk? 2020-03-30 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Lehet, hogy csak egy-kettő jut eszünkbe, mégis, a burgonyából többféle színű is létezik, különféle egészségügyi előnyökkel. A diabétesszel küzdők számára egyenesen ajánlott az édes burgonya fogyasztása. Talán még sosem néztünk szét alaposabban, de nemcsak egyféle krumplival találkozhatunk a piacon. Különböző színű burgonyák léteznek, más és más egészségügyi hatásokkal. A legsűrűbben látott sárgás-narancs vagy fehér-krém színű. A legtöbb antioxidánssal a lilásak rendelkeznek. Vagyis, ha valahol találunk ilyet, vegyük meg azonnal! Béta-karotinban gazdag, A-vitamint termel. Erre a vitaminra pedig cukorbetegként nagy szükségünk van a szemek, a csontok és a teljes immunrendszer egészségének fenntartásához. De mi mindenért fogyaszthatjuk még az édes burgonyát? Diabetikus: a természetes cukor, melyet tartalmaz, szabályozza és stabilizálja az inzulin rezisztenciát és a vércukorszintet. Immunrendszer: a D-vitamin szükséges a fogak, a pajzsmirigy, a csontok, a szív, a bőr számára és az energiaszint miatt. Szintén jelen van az édes burgonyában. Egészséges szív: az édes burgonyában levő kálium segít a vérnyomás szabályozásában és az elektrolitok egyensúlyba hozásában. A nátrium hatását gyengíti, de javítja a szív funkciókat. B6 vitaminban is gazdag, így hozzájárul a stroke, a degeneratív betegségek és a szívroham megelőzéséhez. Emésztés: az édes burgonya élelmi rostokkal van tele, így segít megelőzni a vastagbélrákot és enyhíti a székrekedést. Tüdőtágulás: nagy szerepe van a megelőzésében. Leggyakrabban a dohányosok szenvednek tüdőtágulástól, szervezetük nélkülözi az A-vitamint. Az édes burgonya segít abban, hogy a légzőrendszer regenerálódjon, a benne levő karotinoidoknak köszönhetően. Stresszoldás: a kálium szerepet játszik a szervezet víz egyensúlyának szabályozásában, normalizálja a szívverést és az oxigén áramlását, ám az édes burgonyában levő magnézium stresszoldóként funkcionál, segítve a teljes szervezetet. C-vitamin: létfontosságú a testünk számára ez a vitamin és az édes burgonyában megtalálható. Vérszegénység: az édes burgonya tartalmaz vasat, amely hozzájárul a fehér és a vörös vérsejtek termelődéséhez, így a vérszegénység ellen is képes felvenni a harcot. Egészséges izmok és szövetek: az édes burgonya szabályozza az idegi jeleket, melyek az agy és a szívverés irányában haladnak. Segítenek az izomgörcsök megelőzésében és csökkentik a duzzanatot. Antioxidáns: az öregedés hatásait, a mellrák esélyét csökkenti, asztma, köszvény és ízületi gyulladás esetén is segítséget nyújt az édes burgonya fogyasztása. Magzati fejlődés: a folsav, mely ebben a zöldségben megtalálható, szükséges a magzati szövetek és sejtek egészséges fejlődéséhez. Minőségi haj: az édes burgonyában levő béta-karotin serkenti a hajnövekedést és megelőzi károsodását is. Ásványi anyagok: fontos ásványi anyagokat találunk ebben a finom zöldségben: káliumot, mangánt, kalciumot, magnéziumot és vasat, melyek nélkülözhetetlenek a szénhidrát-, fehérje és enzim anyagcsere-folyamathoz a szervezetben. Fiatalos bőr: amikor felforraljuk a burgonyát, ne dobjuk ki a vizét. Használjuk inkább pórusaink tisztítására, mivel felszívja a szennyeződéseket, nyugtatja az érzékeny foltokat a bőrön. Az antocianin segítségünkre van a ráncok és sötét karikák eltüntetésében is a szem körül! Forrás: https://napidoktor.hu/index.php