Finomság hétvégére: Krémes, gyümölcsös morzsasüti ricottával 2017-06-17 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet A gyümölcsös morzsasüti az egyik legegyszerűbben összedobható finomság, az se baj, ha kicsit balul sül el, mert ez a tipikus ronda-de-finom desszert és pohárban is jól mutat. Én már csak tudom. Poharas gyümölcsös morzsasüti ricottával Többször szerettem volna már megosztani a blogon a családunk egyik nagy kedvencét, a gyümölcsös morzsasüti receptjét. Először ősszel terveztem feltenni, de mire a fotózáshoz értem volna, egy szem nem sok, annyi sem maradt belőle, csak a felhasznált alma és körte kifolyt leve árválkodott a pitesütő alján. Azért azt befotózni nem kicsit lett volna gáz. De hát csak nem fog ki rajtam egy édesség? Mielőtt harmadjára is belevetettem volna magam a sütésbe, úgy döntöttem: új receptet keresek, hátha egy új élmény elűzi rólam az átkot. Így akadtam rá Zé áfonyás morzsasütijére, amelyet ricottával bolondított meg. Nagyon jól hangzott – bár én eperrel készültem elkészíteni – és a ricotta miatt biztos lehettem benne, hogy száraz, na, az tuti nem lesz. Hát, az nem lett, de felvágni se tudtam, mert elfolyt. Talán a ricotta tette, nem tudom, de a lényeg, hogy így lett poharas desszert belőle, ami nagycsaládos szempontból talán még jobb is, mint az eredeti variáció (könnyebb egyformára adagolni vagyis én ezzel hitegetem magamat…). Fotózás szempontjából pedig mindenképpen. Hozzávalók Tészta 10 dkg vaj 20 dkg barnacukor 1 tojás 15 dkg liszt fél teáskanál szódabikarbóna egy csipet só 15 dkg zabpehely+3 dkg zabpehely a morzsához Töltelék 35 dkg ricotta 5 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor 1 citrom héja és leve 2 egész tojás 1,5 dl tejszín 30 dkg friss mosott, pucolt, apróra vágott eper Elkészítés A vajat habosítsuk ki a barnacukorral, majd adjuk hozzá a tojást és dolgozzuk el vele. Adjuk hozzá a sót, a lisztet, a szódabikarbónát és a 15 dkg zabpelyhet. Dolgozzuk össze a masszát. Vegyünk elő egy kisebb, 23×23 cm-es sütőformát és vajazzuk ki. Nyomkodjuk bele a nyers tészta kétharmadát. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra és 3-4 perc alatt süssük elő a tésztát. Eközben a ricottát keverjük ki a kétféle cukorral, adjuk hozzá a a citrom levét és reszelt héját, a villával felvert tojásokat és a tejszínt. A masszát öntsük a félig sült tészta tetejére és szórjuk meg az apróra vágott eperrel. A morzsához a maradék egyharmad adag tésztát morzsoljuk össze 3 dkg zabpehellyel és oszlassuk el a sütemény tetején. Toljuk vissza a tésztát a sütőbe és 25 perc alatt süssük készre. Megjegyzés Nekem nem sikerült kockára vágnom a süteményt, ezért poharas desszertként tálaltam. Egymásra halmoztam a felvágott, kissé megfolyt szeleteket, a tetejét pedig friss eperrel díszítettem. Bármilyen bogyós gyümölccsel helyettesíthető az eper, sőt még meggyel is nagyon finom lesz. Forrás: Mom with Five