Ez a világ top 10 legszebb helye

Varázslatos tájak a Föld számos pontjáról

Kevesen vannak, akik sosem képzelték még el, milyen lenne körülnézni a világ legcsodálatosabb tájain. De vajon melyek ezek? Mely helyszíneket lenne érdemes életében egyszer mindenkinek látnia?

Nem sok ember teheti meg, hogy egyszercsak gondol egyet, és elrepül a világ egyik legszebb helyére. Idővel és apránként azonban több csodálatos tájat is bejárhatunk közülük.

De vajon mely tájak, városok érdemelték ki a világ 10 legszebb helye elismerést? Lássuk őket!

1.A kínai nagy fal: ezt a csodás erődítmény-rendszert az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között építették, Kína északi határán. Azért, hogy a földművelő Kínát védjék az északi nomád törzsek – köztük részben a hunok – támadásaitól.  1987 óta a Világörökség része.

 

2.Sarki fény (Aurora borealis), Fjallsarlon lagúna, Izland: ezt a gyönyörű fényjelenséget a Föld északi és déli sarkánál lehet megfigyelni. A híres északi fény a légkörbe hatoló töltött részecskék – főként protonok és elektronok – által képződik.

3.A szerelem alagútja, Ukrajna: különös vasúti sín a világ egyik legszebb helye. A szemet gyönyörködtető alagutat a természet alkotta, Kleven városától nem messze található. Rajta  közlekedik egy magánvonat a helyi gyárba. A sorakozó fák lombja tökéletes alagutat alkotott köré, s csaknem 3 kilométer hosszú. Mára legendákat kapcsolnak hozzá: a szerelmespárnak, aki átsétál az alagúton, teljesül a kívánsága. A vonat igen ritkán jár rajta egyébként.

4.Tikal romváros és Nemzeti Park, Guatemala: a világ egyik legszebb helye, mely a legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok egyike. A Petén nevű guatemalai megye területén fekszik. A romváros jelenleg Guatemala Tikal Nemzeti Parkjához tartozik s az UNESCO világörökség része.

5.Raja Ampat, Nyugat-Pápua, Indonézia: ezek a varázslatos szigetek joggal nevezhetők a világ legszebb helyeinek. Raja Ampat azt jelenti, a “négy király”: a négy fő szigetéről nevezték el – Waigeo, Batanta, Salawati, Misool. Az 1600 szigetből álló csoport Nyugat-Pápua területén található, rengeteg különleges korallal és hallal.

6.Pearl Szigetek, Isla del Rey, Panama: a Gyöngy-szigeteket őslakosok lakták, míg a spanyol hódítók fel nem fedezték a szigetcsoport gyöngyeit az 1500-as években. Sűrű erdős, fehér homokos strandok teszik felejthetetlenné az ott tartózkodást.

7.Bamiyan, Afganisztán: valójában Bámiján-völgyi kultúrtáj és régészeti leletegyüttes a neve az Afganisztánban levő, 2003 óta a világörökség részeként számon tartott gyönyörű tájnak. A világ egyik legszebb helye Kabultól 230 kilométerre északnyugat-nyugatra, Bámiján tartományban, 2500 méteres tengerszint feletti magasságban található.

8.Sua-árok, Lotofaga mellett, Upolu-sziget, Samoa: a Szamoa-szigetek Lotofaga nevű településén át lehet megközelíteni a Sua Ocean Trench-et, mely igazi rejtőzködő tó. Harminc méteres létra kell ahhoz, hogy le lehessen jutni hozzá.

9.Ta Prohm mahájána buddhista templom-kolostor, Angkor, Kambodzsa: a világ egyik legszebb helye VII. Dzsajavarman király uralkodása alatt épült, a 12-13. század fordulóján, Bajon stílusban. Az uralkodó édesanyjának emlékét őrzi. Az épületegyüttes a Khmer Birodalom akkori fővárosától, Angkorthomtól egy kilométerre keletre található, a keleti Baraj (víztározó) mellett.

10.James Bond-sziget, Thaiföld: a gyönyörű, különleges képződményekben bővelkedő sziget hivatalos neve Koh Khao Phing Kan, ám 1974 óta sokszor említik James Bond szigetként. Itt forgatták ugyanis az “Aranypisztolyos férfi” film emlékezetes jelenetét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php