COPD – Az egyik leggyakoribb halálok lehet a világon

A COPD a WHO adatai alapján az évtized végére a harmadik leggyakoribb halálok lehet a világon. De fel kell hívni arra is az emberek figyelmét, hogy milyen sokat tehetnek annak érdekében, hogy elkerüljék ezt a betegséget, vagy diagnosztizált betegség esetén lassítsák annak előrehaladását.

A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó betegség. A betegség előrehaladtával a tüdőszövet károsodik, a légutak beszűkülnek, a tüdő funkciója fokozatosan csökken. Jellemző tünetei a betegségnek a tartós köhögés, a nehézlégzés és a fáradékonyság. Bár a COPD a jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de az előrehaladása lassítható, akár jelentős mértékben is.

Több százezer érintett Magyarországon is

A COPD sajnos Magyarországon is népbetegségnek tekinthető. Egyes becslések szerint a hazai COPD-s betegek száma félmillió felett van, közülük sokan nem kapnak megfelelő kezelést, mert az esetükben későn, vagy egyáltalán nem kerül sor diagnózisra. A COPD kialakulásának legfőbb oka a dohányzás – a COPD-sek nagy többsége a dohányosok és egykori dohányosok közül kerül ki –, de szerepet játszik a szennyezett levegő és környezet, és kisebb hányadban genetikai adottságok is.

Sokat tehetünk az egészségünkért – „A tüdőd egy életre szól!”

A COPD leggyakoribb oka tehát egy olyan körülmény, amelynek megléte teljes mértékben rajtunk múlik. Ezt a felelősséget hangsúlyozza az idei COPD világnap jelmondata is. „A tüdőd egy életre szól”, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a kulcsfontosságú szervünk az életünk végéig szolgál minket, nem pótolható, és ennek megfelelően kell becsülnünk és óvnunk. Egy embernek már a születése pillanatától kezdve hat a környezete tüdejének egészségére, ezeknek a környezeti behatásoknak egy része befolyásolható. Az aktív dohányzás egyértelműen rajtunk múlik, és ráadásul ez a legfőbb okozója a COPD-nek – erről akkor sem szabad megfeledkezni, ha tudjuk, hogy milyen nagy nehézséget jelent a leszokás. De meg lehet említeni a passzív dohányzást is, és ezzel együtt a dohányzóknak azt a felelősségét, hogy ne tegyenek ki másokat a füst káros hatásainak.

tüdő

foto:123rf.com

 

A dohányzás pótlására kifejlesztett egyéb, nem égésen alapuló eszközök nem tekinthetők megoldásnak, mert – a dohányzáshoz hasonlóan – idegen anyagot juttatnak be a tüdőbe, amellyel annak így meg kell küzdenie. A tüdő tiszta levegőre vágyik, hogy oxigénnel láthassa el a szerveinket.

A környezetünk egy része nyilván nem saját választás eredménye, vagy legalábbis nem változtatható gyorsan, hiszen például a lakóhelyünkön is lehet időnként gyengébb a levegő minősége. De szinte mindig van tere annak, hogy javítsunk a minket érő hatásokon, és ezzel óvjuk a tüdőnk egészségét. A szellőztetés idejét is megválaszthatjuk úgy, hogy jobb minőségű levegőt engedünk be, és jó esetben a szabadban végzett testmozgás idejének és helyszínének is fontos szempontja, hogy jó legyen a levegő. „A tüdőd egy életre szól” jelmondat azt sugallja, hogy az egészségtudatos életmódnak érdemes a részévé tenni a tüdőnkkel való törődést, a rendszeres mozgást a friss levegőn, vagy akár a légzőgyakorlatokat.

A COPD diagnózisa után

Jóllehet a COPD nem gyógyítható, de a betegség súlyosbodása, és ezzel együtt a tünetek rosszabbodása lassítható, akár számottevően is. Akinél a COPD-t korai fázisban diagnosztizálják, annál általában nagyobb eséllyel tudnak olyan terápiát alkalmazni, amely – a beteg által követett megfelelő életformával együtt – lelassítja a betegséget. Azt, hogy egy betegség a diagnózis pillanatában korai fázisú-e, összetett vizsgálatok állapítják meg, és az eredménytől függhet a beteg további életkilátása és kezelése is. A COPD korai fázisban való felfedezése, az eredmények alkalmazása a betegség valószínű kifutásának megállapításában és a beteg kezelésében, jelenleg intenzív kutatások tárgyát képezi.

A COPD-vel élők számára is a legfontosabb: azonnal le kell állniuk a dohányzással. Emellett a rendszeres mozgás, a friss levegőn tartózkodás is segítenek a betegség lassításában, vagyis a betegek számára is értelmet nyer a tüdejükkel való törődés.

Olvasd el ezt is!

COPD – Nem csak a dohányosokat fenyegeti

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.