Baktériummentesítés I. – Gondolod, hogy a mosógéped tiszta…?

Hogyan tüntessünk el minden létező baktériumot otthonunkból? Egyáltalán lehetséges ez? Egy kis plusz odafigyeléssel könnyen elérhetjük, hogy a lakásunk biztonságosabb hely legyen…

A baktériumok szinte mindenhonnan leselkedhetnek ránk. Bizonyára jobban éreznénk magunkat, ha otthonunkon kívül tudhatnánk őket. Talán még nem gondolkodtunk el azon, mi mindenben találhatók meg. Hogyan tudnánk kitakarítani ezeket a potenciális „lelőhelyeket”? Lássuk!

1.A mosógép: nos, erről gondolnánk utoljára, hogy nem tiszta! Sajnos azonban a piszkos ruhák, melyekkel megtöltjük, megteszik hatásukat. Baktériumokkal és vírusokkal telíthetik a mosógépet. Tisztán tarthatjuk, ha egyszer hetente üresen járatjuk, egy csészényi fehérítővel. Ahhoz, hogy megöljük a baktériumokat, ruháinkat mossuk és szárítsuk a legmagasabb hőmérsékleten, aminek a szövet még ellenáll.

2.Törölközők: mossuk őket hatékonyan! Ha egy személy használja csak, mossuk heti egyszer – ha valaki beteg, utána minden használatkor érdemes kimosni. Az edzőteremben használatos törölközőket mossuk minden edzés után. A konyhai törölközőket elválasztva mossuk a fehérneműtől és fürdőszobai törölközőktől. A kéztörlőket érdemes néhány naponként cserélni, vagy minden alkalommal, ha vendégeink vannak. Akasszuk a törölközőket fel úgy, hogy szabadon száradhassanak és egyet se használjunk azok közül, melyek a földre kerültek.

törölköző

3.A hálószoba: tisztán tartásához elengedhetetlen, hogy az ágyneműt heti egyszer kimossuk forró vízben, és ennél gyakrabban, ha valaki beteg. A szennyezett ruhákat, így a fűfoltosakat például elkülönítve mossuk a többitől, és különösen az ágyneműtől különítsük el. Tartsuk kívül a hálószobán az ételt! Ne együnk az ágyban, ha lehet, mert a morzsák vonzzák a penészt és a baktériumokat.

taviranyito

4.Nappaliszoba: a baktériumok általában „velünk tartanak” mindenhová – azokon a felületeken különösen megtalálhatók, amit mindenki megfog, amihez hozzáérünk. Így a távirányítón, dohányzóasztalon, telefonon. Fertőtlenítő kendővel érdemes őket gyakran áttisztítani. Használjunk nedves mikroszálas kendőt, ezzel óvatosan letöröljük a port a síkképernyős tévéről. A morzsákat mindig közvetlenül az után porszívózzuk fel, hogy leejtettük, így a baktériumok nem kezdenek terjedni a szőnyegben és a bútorokon.

kutya119

5.Korlátok, kiszögellések: a baktériumok könnyedén terjednek az ajtókilincseken, korlátokon, szekrény fogantyúkon, villanykapcsolókon, csapokon, lámpákon. Ezeket a felületeket is szükséges heti egyszer fertőtleníteni törlőkendővel vagy tisztítószerrel. Gyakrabban tegyük meg ezt, ha vendégünk van, vagy valaki a családban beteg.

6.Iroda, dolgozószoba: fontos, hogy a számítógépet, telefonokat, asztalt a dolgozószobában vagy az irodában gyakran letöröljük fertőtlenítő kendővel. Ugyanis ezek a felületek tökéletes táptalajok a baktériumok számára. Rázzuk ki a billentyűzetet vagy porszívózzuk ki. Ezután törölgessük le fertőtlenítő kendővel. Letakarva is tarthatjuk a gépet, ebben az esetben az alkalmatosságot érdemes gyakran tisztítani, amivel letakarjuk. A képernyőt nedves mikroszálas kendővel töröljük át.

korlat

7.Gyerekszoba: a lurkók könnyen összeszedik és továbbadják a baktériumokat. Hetente egyszer érdemes a gyerekszobai felületeket áttörölni spray-jel vagy fertőtlenítő kendővel. Ha kisbaba is van a háznál, győződjünk meg róla, hogy alaposan letöröltük a felületet, ahol a pelenkáját cseréljük.

dino

A gyerekágy léceit, a korlátot, a műanyag játékokat is fontos áttörölni. Hagyjuk a fertőtlenítőszert állni rajtuk legalább 30 másodpercig, majd töröljük le jól nedves papírtörlővel vagy tiszta, nedves ruhával a felületet.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php