A bélbetegségek étrendje – 2. rész 2010-02-19 Blog Megosztás: Tweet Székrekedésről, gyulladásos bélbetegségekről és Chron-betegségről Obstipatio (Székrekedés) Minden szokványos székrekedésnél mérlegelnünk kell azt, hogy szükség van-e gyógykezelésre, főként pedig szükséges-e gyógyszeres kezelés. Abból kell kiindulnunk, hogy a székrekedés lényege a végbél, az ampulla recti (végbél) kórosan telt állapota, miközben a vastagbélpasszázs a sygmáig normális. Diétás kezelésünk során ezért arra kell törekednünk, hogy a táplálék ne legyen annyira salakszegény, hogy a széklet besűrűsödjön, hanem éppen salakdús legyen, és ezáltal salaktartalmánál fogva elegendő ingert jelentsen a székürítéshez. Dús diétás rostot tartalmazó és ezáltal vízkötő táplálékok (korpa) adhatók, amelyek nem szükségszerűen durva rosttartalmúak. Minthogy különösebb szag- és ízhatásuk nincs, legtöbben könnyen beveszik. Nehézségek esetén tejbe, joghurtba, majonézbe tehetjük vagy kenyérbe dolgozva alkalmazhatjuk a rostokat. Atoniás (petyhüdt) bélhuzam stimulálására erősen megőrölt, korpás, barna lisztből készült (Graham) kenyér, répafélék, saláta, paraj, nyers paradicsom, kelkáposzta, kelvirág, a gyümölcsök közül szőlő, szilvafélék, barack, apró magvas ribizli, málna, eper is adható. Erős fűszereket lehetőleg ne ajánljunk, mert ezek a lassú mozgású vastagbél nyálkahártyáját izgatják. Amennyiben hashajtóra is szükség van, törekedjünk azok mielőbbi elhagyására, mert megszokáshoz vezetnek. A görcsös jellegű székrekedés jóval ritkább. A nagyétkű, elhízott obstipálókon kívül azokon látjuk, akik hashajtókkal visszaéltek, és olyanokon, akiknek neurosisa más téren is megnyilvánul.Diétás előírásainkkal legyünk nagyon óvatosak, az ételnek ugyan kell,elegendő salakanyagot tartalmaznia, de semmiképpen sem izgató formában. A rostszegény főzelékek jól megfőzve, a gyümölcsök meghámozva, a durvábbak áttörve, párolva, mag nélkül adandók. A gyulladásos bélbetegségek kezelése Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél gyulladás). A vastagbél kifekélyesedő, krónikus gyulladásával járó megbetegedése, amelyben tartsuk szem előtt, hogy a vastagbél, annak is gyakran csak az alsó szakasza beteg, és a vékonybél ép. Vita tárgyát képezik a kialakulásához vezető etiológiai (kóroktani) tényezők. A betegség heveny szakában egy-két napos koplalás szükséges, ilyenkor mást mint folyadékot szájon át nem adunk (tea, rizsnyák, vizes kakaó). Egyidejűleg elkezdjük a gyógyszeres kezelést is. A rost- és fűszerszegény étrendet alkalmazzuk, energiadús legyen, különösebb szigorúság nélkül. Törekedjünk a minél változatosabb étkezésre. Ha a beteg obstipatióra (kiszáradásra) hajlamos, akkor a rostszegénységre sem kell tekintettel lennünk. A betegek nagy része a tejet jól tolerálja. Mindezen túl törekedjünk a panaszt okozó anyagok eliminálására (szétválasztására), vagy amelyek egyébként is ártalmasak lehetnek, ilyenek: paprika, bors, mustár, hagyma, fokhagyma. Ha alimentáris túlérzékenységet, nutritív allergiát derítünk ki, akkor ennek figyelembevétele végérvényesen kötelező.Crohn-betegség. Összehasonlító tanulmányok kimutatták, hogy a kis rost- és cukortartalmú diéta nem eredményezett szignifikáns állapot javulást a szabad diétát tartókkal szemben. Így betegeinknek tetszés szerinti diétát ajánlhatunk. Az is kiderült, hogy a bél ?nyugalomba helyezése” diétás tényezőkkel sem vezetett eredményre. Így a parenteralis (külső) táplálás lehet szupportív (ajánlott), de nem elsődleges terápiás eljárás. Egyebekben a colitis ulcerosára (fekélyes vastagbél gyulladásra) vonatkozó szempontok figyelembevétele ajánlott. A belek funkcionális betegségeinek diétás kezelése Az ?irritábilis bél syndroma” címszóval összefoglalt kórképek étrendi előírásaira vonatkozó általános szabály nem állítható fel. A diéta nagymértékben egyéni. Arra kell törekedni, hogy a beteg étrendje minél jobban közelítse meg az egészséges ember vegyes étrendjét, és legyünk arra tekintettel, hogy a betegnek hasmenése vagy székrekedése van-e. Harcoljunk az olyan diéták ellen, amelyeknek az alkalmazása során a betegek lefogyhatnak, vagy vitaminhiányuk alakul ki. Törekedjünk az étrend változtatásaiban a kedvező pszichés hatások kihasználására. Forrás: