5 remek recept a házi tészta készítéséhez!

A mai rohanó világban már elfeledtük milyen is volt Nagymamáink házilag gyúrt tésztája. Bemutatunk 5 remek receptet, hogy felidézhessük az otthon ízeit!

Korpás gyúrt tészta

Hozzávalók: 90 dkg finomliszt, 10 dkg búzakorpa, 4 tojás, kb. 2 dl víz, 2 evőkanál só.

Ugyanúgy összegyúrom, kinyújtom és felvágom, amint azt az előző receptben leírtam.

Spenótos gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 egész tojás, 2 evőkanál só, 20 dkg friss, nyers spenót.

A spenótot megmosom, és sós, forrásban lévő vízbe téve néhány percig főzöm. Ezután lecsöpögtetem, és turmixgépben pépesre töröm. A tojásokat felverem, összekeverem a spenótpürével, hozzáadom a sót, és egy evőkanálnyi kihűlt spenótlével a már leírt módon liszttel összegyúrom. A félkemény, sima, rugalmas tésztát lisztezett deszkán kinyújtva, széles metéltre felvágom. A továbbiakban ugyanúgy használom fel, mint a közönséges tésztát.

Paradicsomos gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 6 egész tojás, 5 dkg sűrű paradicsompüré, 2 evőkanál só.

tojás

A tojásokat felverem, belekeverem a paradicsompürét és a sót, majd hozzáöntök 2 evőkanálnyi vizet. Pontosan ugyanúgy készítem, amint azt az egyszerű, 4 tojásos tészta receptjében leírtam.

Sárgarépás gyúrt tészta

Hozzávalók: 1 kg finomliszt, 15 dkg sárgarépa, 6 egész tojás, 2 evőkanál só.

A sárgarépát megtisztítom, és darabokra vágom. Annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöm, majd leszűrve összeturmixolom. Ugyanúgy készítem, mint a spenótos tésztát, 2 evőkanál teljesen kihűlt sárgarépa-főzőlevet adva hozzá.

Házi zabpehelytészta

Hozzávalók: 6 dl zabpehelyliszt (vagy finomra darált zabpehely), 6 egész tojás, 6 evőkanál víz, 1 csapott evőkanál só.

A tojásokat habosra felverem, hozzákeverem a vizet és a sót, majd a zabpehelyliszttel kemény tésztává gyúrom. Tetszés szerinti alakzatokra, de leginkább metéltre vagy kis kockákra vágom.

Forrás: