Komoly bajt okozhat az alkohol terhesség alatt

Egy születésnap vagy bármilyen rendezvény próbára teheti azt a kismamát, aki megszokta, hogy elkortyolgat pár pohár szeszes italt társaságban – Ám nem éri meg kockáztatni, az alkohol nagy gondot okozhat terhesség alatt. Lássuk, hogy miért.

Annak a nőnek, aki korábban hozzászokott, hogy társasági eseményeken alkoholt iszik, okozhat némi fejtörést a következő parti, immár várandósan. Nem szívesen nézegeti, ahogy a többiek becsiccsentenek, de tisztában van azzal, hogy árthat a magzatnak, ha alkoholt fogyaszt.

Valóban ekkora gond ez?

Ám megfordulhat a kismama fejében, hogy valóban ekkora probléma-e ez? Nem fér bele az estébe 1-2 pohár? Nos, a válasz nem. Mégis, a nők egy része iszik szeszes italt terhesség alatt. Egy közelmúltban végzett tanulmány kiderítette, hogy a várandós hölgyek 10,2 százaléka fogyasztott alkoholt a felmérést megelőző 30 napban. A szülőképes korú nőknek pedig 50 százaléka iszik.

terhes, alkohol

Fotó: 123rf.com

Komoly következményekre lehet számítani

A terhesség alatti alkoholizálás magzati alkohol-szindróma nevű rendellenességet (Fetal Alcohol Syndrome Disorder – FASD) okozhat, amely a szülés előtti szeszes ital fogyasztás következménye. Tanulmányok szerint ráadásul 1000 terhességből 24-48 esetben következik be, s lehetséges, hogy a valódi szám ennél magasabb, ha az esetet nem diagnosztizálják.

Nyissuk ki a szemünketLássuk, hogy mit is tesz valójában az alkohol a várandósság alatt. Amennyiben a kismama valamennyi trimeszter alatt iszik, a rendellenesség esélyét 65 százalékkal növeli, ez 65-ször nagyobb valószínűséget jelent ahhoz képest, ha egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. A terhesség alatti ivás a hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS) esélyét is növeli, mely vezető oka a kisbabák elhalálozásának.

A fenti okok miatt a szakemberek megerősítették azt a véleményt, miszerint kevés mennyiségű alkohol sem biztonságos a terhesség idején.

Mindez talán túlzott óvatosságnak tűnik, ám érdemes megfontolni, hogy az orvosok sem tudják pontosan megmondani, mennyi szeszes ital váltja ki a magzati alkohol-szindrómát, illetve, hogy kinél mekkora ez a mennyiség. Annyit tudunk, hogy bármennyi behatolhat az anyaméhbe és a baba potenciálisan ki van ennek téve.

A magzati alkohol-szindróma és figyelemhiányos hiperaktivitás zavar

Ez a rendellenesség testi hibák széles tárházát, valamint viselkedési- és szellemi problémák lehetőségét hozza magával. A fizikai rendellenességek közé sorolhatók a szokatlan arcvonások, kis áll, kis koponya és szájpadhasadék (rés a száj felső részén), valamint szívproblémák. Gond lehet a memóriakészségekkel, a problémamegoldással és érveléssel – számos dologgal, amely a gyermek teljesítményét gátolhatja az iskolában. Ráadásul, ezeknek a gyerekeknek, tinédzsereknek 95 százalékos esélyük van arra is, hogy mentális egészségügyi gondokkal küzdjenek, mint például a depresszió és a kábítószer használat.

Képzeljük el, hogy ezen problémák közül bármelyik is fennáll a gyermekünknél. Gyakran kell orvoshoz járnunk vele, hogy állapotát javítsák, koordinációját, íráskészségét fejlesszék. Lehet, hogy speciális iskolára lesz szüksége, plusz kiadásaink lesznek – mindez nagy terhet ró ránk, mint szülőkre, nem beszélve arról, hogy a gyermek teljesítményét az iskolában állandóan követnünk kell, érdemes sűrűn találkoznunk a tanárokkal, hogy biztosak legyünk abban, jól kezelik a helyzetet.

terhes, alkohol

Fotó: 123rf.com

Ha a csemetének figyelemhiányos hiperaktivitás zavara van (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD) vagy depressziós (amelyet szintén a terhesség alatti alkoholfogyasztáshoz kötnek), a különféle gyógyszerek próbálgatása szintén nem kevés időt, pénzt, energiát vesz igénybe, mire kiderül, melyik használ a leginkább.

Mit érezhet a gyermek?

Eddig azonban főleg a szülői oldalról mutattuk meg a problémát. Ám gondoljunk bele abba is, min mehet keresztül a lurkó, aki ezzel a „nehéz csomaggal” született. Hiányzó szociális képességei miatt nehezebben szerez majd barátokat, értelmi fogyatékossága, impulzuskontrolljának problémái miatt nehézségei lesznek a tanulással és megértést sem várhat mindenkitől, sőt. Sajnos, a magzati alkohol szindrómás gyermekek gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel.

S mindez annak köszönhető, hogy az édesanyjuk nem állta meg néhány pohár alkohol elfogyasztását terhessége idején. Gondoljuk át a fentieket és tegyük fel magunknak a kérdést: megéri?

A válasz nyilvánvalóan az, hogy nem – szülőként egészséges és boldog életet szeretnénk biztosítani gyermekünknek, ezt pedig könnyen megtehetjük már az elején azzal, ha nemet mondunk az alkoholra.

Olvasd el ezt is!

Mennyi alkohol megengedett terhesség alatt?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.