Ikrek-kalauz – Milyen esetben lehet rájuk több esély? – 2. rész

Ha egy nő méhében egyszerre két vagy több csecsemő fejlődik, ikrek születésére lehet számítani. De mitől függ, hogy ikerterhesség alakul-e ki? Mi növeli ennek az esélyét?

Ikrekről beszélünk, amikor egy kismama méhében egyszerre két vagy több kisbaba növekedik. Az ikrek olykor teljesen egyformák – egypetéjűek – néha pedig nem hasonlítanak jobban egymásra, mint a tipikus testvérek – ők kétpetéjűek. Fogantatásuk különböző módon történik.

Cikkünk első részében ennek körülményeiről esett szó. Lássuk azonban, mi növeli annak az eséyét, hogy ikrek fogannak meg.

1.Termékenységi szerek

Néhány dolog befolyásolhatja annak esélyét, hogy egy nőnél ikrek születnek. Például, ha nem tudott korábban teherbe esni, orvosa gyógyszert javasolhat neki, melynek hatására a petefészkéből több petesejt szabadul fel. Ez növelheti a terhesség valószínűségét, de azét is, hogy ikrek fogannak meg.

2.Lombikbébi program

A lombikbébi program esetében petesejteket vesznek ki a nő petefészkéből, általában a termékenységi gyógyszerek szedését követően. A petesejteket az anyaméhen kívül megtermékenyítik a spermával, majd visszahelyezik a méhbe.

Mivel ez trükkös és kiszámíthatatlan lehet, gyakran két vagy több embriót helyeznek vissza, hogy valószínűbb legyen legalább az egyik növekedése, fejlődése. Néha kettő vagy több visszahelyezése azt eredményezi, hogy ikrek jönnek a világra.

lombik

3.Az anya kora és a rassz

A 30 év feletti nők szervezete – termékenységi kezelés nélkül is – nagyobb valószínűséggel bocsát ki egyszerre két vagy több petesejtet – valószínűleg azért, mert a testük több petefészek-stimuláló hormont termel, hogy lendületet adjon a petefészkeknek.

Az afro-amerikai nőknél a legvalószínűbb az ikrek megfoganása, míg az ázsiai nőknél a legkevésbé van rá esély.

4.Az anya magassága

Megfigyelések alapján az ikreket szült nők átlagosan 2,54 centiméterrel magasabbak, mint más anyukák. Ennek a magasabb hölgyeknél jelen levő több hormon – inzulinszerű növekedési faktor vagy IGF – lehet az oka.

Előfordulhat, hogy az IGF hatására a nők petefészkei több petesejtet szabadítanak fel, a pontos okok kiderítéséhez azonban több kutatásra van szükség.

5.Tej

Egy tanulmány kimutatta: azoknak a hölgyeknek, akik több tejet vagy tejterméket ittak, gyakrabban születtek ikreik. Egyes tudósok úgy gondolják, ezek hatására a szervezet több IGF-et termel, ami több petesejthez vezethet egy havi ciklusba

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy nőnek, akinek az édesanyja vagy lánytestvére kétpetéjű ikreket szült, nagyjából kétszer nagyobb az esélye, hogy maga is ilyen babáknak ad életet.

A magasabb testtömeg-indexszel (BMI) rendelkező hölgyeknél szintén nagyobb arányban fordulnak elő testvérpárok. A BMI a testzsír mértéke – a normálnál magasabb azonban általában káros az egészségére.

Olvasd el ezt is!

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.