Felnőtt ember ne éljen az anyjával!

Harmincas gyermekük életébe hirtelen belecsöppennek a szülők és mindent felforgatnak – ezt a kínos élethelyzetet dolgozza fel a Comedy Central új sikersorozata, A Miller család.  Vajon áldás vagy átok az anyuka egy felnőtt ember házában? Almási Kitti klinikai szakpszichológus segítségével, íme néhány jó tanács, hogy mit tegyünk, ha a család már a spájzban van.

A Miller családban a 30-as híradós elválik a feleségétől, mert boldog akar lenni. Látogatóba érkező szülei szembesülnek a szakítás tényével, mire az édesapa rájön, hogy 43 év ”rabság” után ő is szabadságra vágyik. Az elhagyott anyuka így a fia nyakán marad és olykor pizsamában sétálgat a házibuliban. Almási Kitti  számára nem ismeretlen a jelenség, amikor egy szülő a puszta jelenlétével is galibát okoz, számos páciens fordul hozzá hasonló problémával.

Ne lakjunk a szüleinkkel

Az első és legfontosabb szabály: felnőtt ember ne lakjon a szüleivel, ha nem muszáj. „Néhány különleges élethelyzettől eltekintve ez a megoldás senkinek sem szokott tetszeni. Mindenkinek szüksége van az intim szférájára. A praxisomban sok páciens inkább plusz munkát vállal, hogy egy külön kis lakást tudjon bérelni magának, vagy a szüleinek. Egy fedél alatt – hacsak nem külön bejáratú lakrészről van szó – nehéz és állandó alkalmazkodást igénylő együtt élni” – mondta a szakpszichológus. Almási Kitti szerint a szülő számára is kínossá válhat ez a szituáció, a gyermeke lakásában ő a vendég, megfordul hát a világ: neki kell alkalmazkodnia, kiszolgáltatottá válik.

csalad02

Húzzuk meg a határokat

Nem szabad hagyni, hogy az anyuka, vagy az apuka túlzottan belefolyjon felnőtt gyermeke dolgaiba, még akkor sem, ha egy ideig együtt kell élniük. „Az érzelmi érettség komoly fokmérője, ha valaki képes arra, hogy meghúzza a határokat a szüleit érintően is: beleszólhatnak az ügyeibe, de csak egy pontig.”

Döntsünk: anyuka, vagy csajozás

Egy túlbuzgó édesanya a párkapcsolat egyik legnagyobb ellensége is lehet. „Elsősorban a fiús anyukáknál tapasztalják a legtöbben, hogy 30 éves kisfiuknak is feltöltik a hűtőjét, takarítanak helyettük, vagy akár a kakaót is ágyba viszik nekik. A barátnőkből hihetetlen indulatokat képes kiváltani ez a helyzet, mert úgy érzik, nem ők töltik be a női szerepet. Kiábrándulhatnak az addig férfiasnak látott párjukból is, aki az anyukája előtt kisfiúvá válik, nem mer neki ellentmondani” – mondta Almási Kitti. Egy bentlakó anyuka észrevétlenül is képes gondoskodni arról, hogy a fia valóban csak az övé maradjon.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.