Egyre nő a száma – Mikor és miért fontos a császármetszés?

Egyre több terhesség vége császármetszés – hazánkban is jellemző az esetek megszaporodása az elmúlt évtizedekben. Vajon mikor indokolt és fontos ez a műtét, s mennyiben rejt veszélyt az anyára és a babára nézve?

Nemcsak a világon, Magyarországon is jelentősen megnőtt azon esetek száma, melyekben a csecsemőt császármetszés útján segítették világra. Ma csaknem háromszor annyi szülés végződik műtéttel, mint húsz évvel ezelőtt. De vajon mennyire veszélyes a császármetszés és mit kell tudni róla?

A mama szempontja

A császármetszést alapvetően biztonságos műtétnek tartják, ám ha valami baj történik, az sok esetben nem magának a beavatkozásnak köszönhető, hanem a kismama egyéb betegségeinek, melyek a háttérben meghúzódhatnak.

Császármetszés esetén magasabb annak az esélye, hogy az anya belehal a szülésbe, mint ha hüvelyi úton hozza világra a gyermekét – ugyanis felléphet erős vérzés, bizonyos szervek megsérülhetnek, gyulladás alakulhat ki vagy sebészi szövődmény. Utóbbiak sokkal komolyabbak lehetnek császármetszésnél, mint sima hüvelyi szülés alkalmával, bekövetkezhet például embólia vagy trombózis. Ám az is igaz, hogy a hüvelyi úton történő szülés miatt sűrűbben következik be probléma a medencefenék megfelelő működésében.

császármetszés

Fotó: 123rf.com

A baba szempontja

A kisbaba szempontjából a császármetszés biztonságos, kevés a kockázat esélye. Akkor adódhat gond, ha a műtétet még azelőtt kénytelenek végrehajtani, hogy a gyermek tüdeje kellően érett lenne – vagyis a 38. hét előtt. Ilyen esetekben megnőhet a halálozás esélye. A császármetszéssel ugyanakkor „jól is jár” a baba, mert a műtéttel mérséklődik annak a valószínűsége, hogy megsérül a karja, a válla, agyvérzés vagy oxigénhiány lép fel nála, illetve vérmérgezést kap.

30 felett már esélyes

Manapság egyre több nő szül 30 éves kora felett, ami sok esetben szükségessé teszi a császármetszést. Ugyanis az idősebb kor hajlamosít arra, hogy a problémák megelőzése érdekében műtéttel segítsék világra a babát. Számos kismama a szüléstől vagy a fájdalmaktól való félelmében kifejezetten kéri a császármetszést – különösen azoknál, akiknek már vannak rossz tapasztalataik. Ám ez hazánkban kevésbé jellemző. Napjainkra mindenesetre a császármetszés elfogadott és sokszor el is várt természetes szülési módszernek tekinthető. Az időzített császármetszés sem ritka dolog, különösen, ha az anya egészségügyi állapota indokolja.

Mikor kell feltétlenül?

Császármetszés leginkább akkor szükséges, ha az anya már túl hosszú ideje vajúdik, nem elég erősek a fájások, esetleg harántfekvéses a baba, a lepény hirtelen leválik, de akkor is be kell avatkozni, ha fertőzés lép fel.  A beavatkozással az anya és a gyermek életének megvédése, valamint a károsodások esélyének csökkentése a cél.

A komoly fertőzések sokszor okai az időzített császármetszésnek. Ilyen esetekben előre tudják az orvosok, hogy az anyánál valamilyen probléma áll fenn, s mára terhesség alatt megtervezik a műtétet. A doktorok azt is figyelembe veszik, mennyire vastag a korábbi császármetszésből adódó heg. Ha kellően az, akkor hüvelyi úton is történhet a szülés.

császármetszés

Fotó: 123rf.com

Hogyan történik a császármetszés?

Sürgős esetben a beavatkozást akár 5 vagy 10 perc alatt is elvégzik. De mi történik pontosan?

 • A kismamát borotválják, akárcsak hüvelyi szülés esetén.
 • Katétert helyeznek be a húgyhólyag kiürítésére.
 • Kitakarják a hasat és lefertőtlenítik folyadékkal
 • Bekötik az infúziót
 • Altatás esetén a kismamát elaltatják, ha nem, epidurális érzéstelenítést adnak neki, tehát ébren van, de a műtéti területet nem látja, eltakarják előle
 • Megejtik a has alján a vágást, mely fájdalommentes, de érezni azért lehet.
 • Átmetszik a méh felett levő szövetet és rést nyitnak a méhtesten.
 • A magzatburok megrepesztése a következő lépés, ezt követően a magzatvíz kiszívása 
 • A magzatot az orvosok kézzel kiemelik, szükség esetén fogóval veszik ki
 • Leszívják a pici orrát és száját, majd elvágják a köldökzsinórt.
 • A műtét helyét az orvos megvizsgálja, a placentát eltávolítja és összevarrja a hasat.
 • A császármetszést követően az anya kap oxytocin injekciót, melynek célja a vérzés csillapítása, de a méh összehúzását is szolgálja.

A beavatkozás után a kisbabát gyakran teszik inkubátorba vagy viszik át az intenzív csecsemőosztályra, ezért sokszor fordul elő, hogy az édesanya csak 24 óra után veheti karjába a gyermekét, de ez idő alatt lehetősége van egy kis pihenésre is.

Olvasd el ezt is!

A császármetszés megváltoztatja a fehérvérsejtek DNS-ét?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.