14 tipp – Felkészülés a terhességre: hogyan lehetséges? – 2. rész

Mielőtt elkezdenénk nézegetni a babaneveket és kifesteni a gyerekszobát, gondolkodjunk el azon, hogyan történjen a felkészülés a terhességre – miként készítsük fel testünket az apróság fogadására.

Nagy az öröm, amikor végre megfogan a várva-várt pici, ám a babavárás idején sem kell megfeledkeznünk arról, hogy ne csak az ő megfelelő fejlődése érdekében tegyünk meg mindent, hanem saját magunkért is. Hogyan készüljünk fel jól a gyermek fogadására?

Felkészülés a terhességre

8. Ne fogyasszunk sok koffeint

Már a várandósság előtt hasznos felkészülés a terhességre, ha csökkentjük koffeinfogyasztásunkat napi 200 milligrammra – ezt a mennyiséget várandósság alatt is fenntarthatjuk. Átállhatunk koffeinmentes változatokra is. A reggeli kávét nem kell kihagyni, de ezen felül figyeljünk oda a naponta fogyasztott koffein mennyiségére.

kávé

Fotó: 123rf.com

9. Hagyjuk abba a dohányzást

A cigarettázás megnehezíti a teherbeesést. Ám ha várandósság alatt is rá-rágyújtunk, az koraszüléssel, alacsony születési súllyal és vetéléssel járhat. Nem beszélve arról, hogy a babát a hirtelen csecsemőhalál esélyének is kitesszük.

Nem árt, ha partnerünk is leteszi a cigarettát, ugyanis a másodkézből dohányzás szintén káros, ráadásul károsítja a férfi nemzőképességét.

10. Álljunk le az alkohollal

Mivel nem tudjuk pontosan, mikor esünk teherbe, jobb, ha az alkoholos italokat kerüljük. A várandósság alatti szeszes ital fogyasztás növeli a születési rendellenességek és a tanulási problémák esélyét. Sőt, néha a fogantatást is megnehezíti. Azért ne pánikoljunk, ha kiderül, hogy ittunk egy sört vagy bort, mielőtt a terhességi teszt pozitív lett, az még nem olyan nagy baj. Ám azzal tisztában kell lennünk, hogy az orvosok nem tudják, mekkora mennyiségű alkohol okoz problémát. Jobb, ha a biztonságra szavazunk.

11. Állítsuk össze a költségvetést

Az is hasznos felkészülés a terhességre, ha átgondoljuk a költségeket. A kisbabának sok mindenre szüksége van. A kicsik nagyjából 8 ezer pelenkát használnak el, mielőtt szobatisztává válnak! Vennünk kell neki ruhát, babaülést, babakocsit, cumisüveget, talán tápszert is. Gyűjtsük össze, mit kell majd beszereznünk és eszerint tervezzük meg költségvetésünket. Természetesen nagy segítséget jelenthetnek a használt babaholmik, a család segítsége bölcsőde vagy bébiszitter helyett.

pénz

Fotó: 123rf.com

12. Gondoljuk át a jövőt

Ha dolgozunk, gondolkozzunk el azon, mit szeretnénk a kisbaba születése után csinálni. Vannak munkahelyek, ahová visszavárják a dolgozót, másnak azonban egyéb lehetőségeket kell számításba vennie. Nézzünk utána, mi vár ránk, illetve mennyi időt használhatunk ki esetleg a szabadságunkból is, mielőtt visszamegyünk dolgozni.

13. Menjünk el valahová kettesben a párunkkal

Mielőtt a baba megszületik, érdemes még megejteni egy-két felhőtlen utazást, meghitt órákat együtt tölteni a kedvesünkkel. A gyermek világrajötte után erre kevesebb lehetőségünk lesz és többnyire a szülői feladatainkra koncentrálunk.

14. Készítsük fel a háziállatunkat

Főleg, ha kutyánk, macskánk szinte családtag, egy síró, gügyögő baba zavarba hozhatja, ideges vagy nyugtalan lehet. Segítsünk neki alkalmazkodni azzal, hogy már előre megismertetjük különféle szagokkal – a babakrémmel, pelenkával. Állítsunk fel új szabályokat – például teremtsük le, ha felmegy a bútorra, de a gyerekszobába végképp ne engedjük be. Kölcsönözzünk babaruhákat és tegyünk úgy egy játékbabával, mintha már karunkban lenne a csecsemő – így az állat hozzászokik ahhoz, hogy a gazdi figyelme már nemcsak rá irányul.

Olvasd el ezt is!

Nagy terhesvitamin-dilemma: mikor és miért?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.