Kínok a hőség mellett? – Top 5 tipp nyári allergia ellen

D-vitamintól az aromaterápiáig

Az allergia tünetek mindig bosszantóak, ám a nyári meleg különösen fárasztóvá teheti őket. Hogyan segíthetünk magunkon a hőségben?

Az allergiás panaszok az év minden szakaszában fárasztóak, ám a nyári allergia különösen megterhelő lehet számunkra. A tüsszögés, köhögés, orrfújás, könnyezés csak még rosszabbá teszi a közérzetünket, ha a hőség még nem lenne elég.

Hogyan segíthetünk a nyári allergia tünetein?

1. Erősítsünk rá a D-vitaminra: tanulmányok szerint az allergia is fokozottabb, ha az ember szervezetében nincs elegendő D-vitamin. A hiány nyáron ugyanúgy előfordulhat, mint télen, amikor nem jutunk kellő mennyiségű természetes napfényhez.

A szezonális, nyári allergia tünetek csökkenthetők, ha szedünk D-vitamint, illetve használunk szteroid orrspray-t. Jelentősen mérsékelhetik a panaszokat.

Fotó: 123rf.com

2. Fogyasszunk Omega-3 zsírsavakat: a rendkívül értékes Omega-3 zsírsavak étkezéssel vihetők be a szervezetbe, s kutatások alapján lényegesen csökkentik a különféle gyulladáskeltő anyagok termelődését – számos jel szerint az allergia tünetek és az asztma mérséklésében is szerepet játszhatnak. Egy korábbi tanulmány rámutatott, hogy a nyári allergia kockázatának csökkenése összefügghet azzal, ha magas az Omega-3 zsírsavak szintje a táplálkozásban, illetve a vörösvérsejtekben.

3. Együnk probiotikumokat: az előnyös hatású baktériumok kimondottan jók a testünknek, a nemcsak általános egészségünket támogatják. Kutatások rávilágítottak, hogy a nyári allergia – és szezonális allergiák – esetében módosítják a szervezet immunválaszát. Amennyiben beiktatjuk étrendünkbe a probiotikumokat, az allergia tünetek javulhatnak, s mindennapjaink elviselhetőbbek lesznek.

Fotó: 123rf.com

4. Alkalmazzunk spirulina alga táplálék-kiegészítőt: a tápanyagdús élelmiszer nagymértékben támogatja az egészséget. Kutatások azonban már több mint 10 éve megállapították, hogy a spirulina alga fogyasztása mérsékeli a szervezetben az ún. interleukin-4 elnevezésű citokin mennyiségét, ezzel enyhítő hatása lehet az allergiára. A tipikus nyári allergia tünetek, így az orrfolyás, tüsszögés, viszketés, orrdugulás csökkenthető a segítségével.

5. Éljünk az aromaterápia lehetőségeivel: egyes illóolajok belélegzésével az allergia-tünetek enyhíthetők. Kutatások szerint elsősorban a geránium, a szantálfa és a ravensara olajok keveréke hat előnyösen az allergiásokra. Egy tanulmány keretében napi két alkalommal, egy héten át lélegeztettek be a páciensekkel ilyen keveréket, s a panaszok komoly mértékben javultak.

Allergiás rhinitis esetén a tömjén és a borsmenta illóolaj is segíthet, sőt utóbbi az asztmás jellegű hörghurutot is enyhítheti.

Mivel kezeljük a parlagfű allergia tüneteit?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.