Megállj a hasmarsnak! 2010-03-26 Napi Hírek Megosztás: Tweet Ha már kiborult a bili a sok hasmenéstől, abban az esetben ajánlanánk néhány ?önmegtartóztató? jótanácsot! Hasmenést változatos tényezők válthatnak ki, pl. romlott étel, amely erjedésnek indult, megsavanyodott vagy mikroorganizmusok fertőzték meg. Ételeink leginkább nyaranta kerülnek kapcsolatba a baktériumokkal és vírusokkal, amikor forró, párás a levegő, ráadásul a nyári összejövetelek menüjében szereplő ételek egy jelentős része kifejezett melegágya is lehet ezeknek a kórokozóknak. Ha sikerült romlott ételt fogyasztanunk, akkor jön létre a hasi izgalom stádiuma, amely általában 24-48 órán át tart, a leggyakoribb izgatók pedig a szalmonella és a lisztéria nevű kórokozók, de gyakran állnak a hasmenés kiváltó okai mögött vírusok is. A mikrobiológiai veszélyforrások kockázatának növelését nem csupán a kézmosás elmulasztása okozza, hanem az ételek nem megfelelő hűtőben történő tárolása, a fertőzött ételek között létrejövő kereszt-fertőzések, illetve a többszöri újramelegítés is. A megfelelő higiánia, azonban elképesztően könnyen képes megakadályozni az ilyen ételfertőzések, és így a kínzó hasmenés kialakulását is. Étteremben Érdemes olyan étterembe menni, ahol beláthatunk a konyhába. Mindemellett alaposan mossunk kezet, és csak forrólevegős, vagy eldobható papírkendős kézszárítást használjunk, a ki tudja, mióta a mosdóban ázó törölközőket kerüljük. Mindenképpen friss ételt válasszunk, és kerüljük a tejterméket is tartalmazó salátaönteteket.Otthon A gyanús ételeket mindig dobjuk ki a hűtőből. Ami illatában gyanakvást kelt, inkább távolítsuk el, és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben mindig megfelelő hőmérséklet uralkodjon. A főtt ételeket, amint kihültek vagy fagyasszuk le, vagy tároljuk a fridzsider leghidegebb részében, és minél hamarabb fogyasszuk el. Mielőtt étellel dolgoznánk, mindig mossunk alaposan kezet és ismételjük meg a munka során többször, amikor szükséges. Ugyanígy győződjünk meg arról is mindig, hogy az eszközeink, mint a kések, villák, kavarókanalak, egyebek szintén tiszták, és ne használjuk ugyanazt a kést soha hússzeleteléshez, amit zöldségekhez alkalmazunk. A fagyasztott ételt a hűtőben olvasszuk ki, tovább tart, de sokkal biztonságosabb. Az újramelegített ételeket legalább 5-10 percig melegítsük, így elkerülhető, hogy a különböző mikroorganizmusok fejlődésnek induljanak bennük. Hasmenés utáni étrend Vírusos hasmenés esetén a legjobb módszer, ha hagyjuk, hogy a kórokozók kiürüljenek a szervezetből és lehetőleg nem veszünk be semmilyen gyógyszert. Amennyiben azonban a tünetek 24 óránál tovább tartanak, úgy a gyógyszeres kezelés nem elkerülhető. Amíg a tünetek fennállnak, nem ajánlatos semmilyen ételt fogyasztani, a folyadékbevitel azonban létfontosságű, ezt soha nem szabad elhanyagolni. A hasmenés és a hányás a szervezet vízkészleteit komolyan csökkenti, ezzel fontos elektrolitokat is kivon testünkből (pl. a nátriumot és a káliumot), ezért érezzük magunkat levertnek egy-egy hasmenéses epizódot követően. Az egyik legjobb házi praktika az elektrolitpótlásra egy speciális ital elkészítése, amely egy marék cukorból, egy csipetnyi sóból és 1 liter tiszta, felforralt, majd lehült vízből áll. Ajánlatos a víz és elektrolitpótlás alatt nyugalomban maradni. Forrás: