Rákkeltőek a gyorséttermi szagok

Az éttermekből áradó csábító illatok valójában légszennyező anyagok, melyek veszélyt jelenthetnek az egészségre és a környezetre.

Az üzleti méretű főzés során gázok és szilárd részecskék kerülnek a levegőbe, állítja Deborah Gross, a northfieldi Carleton Főiskola munkatársa. ?Az ínycsiklandó illatok meghozzák ugyan az étvágyunkat, de abból a füstből származnak, melyek a főzés során kerülnek a levegőbe, és amit belélegzünk.? ? nyilatkozta egy cikkben.

Gross és egy munkatársa megmérte az aerosol-részecskéket (szilárd és folyékony cseppecskék), melyek a tipikus, kereskedelmi főzésben használt készülékek használatával kerültek a levegőbe: a sütőben sült pizza, a grillen sütött hús, a serpenyőben készült hamburger, elektromos grill és széntüzelésű sütő.6006A legnagyobb mértékű szennyezést a magas hőfokon készített zsíros ételek jelentik, különösen, ha nyílt lángot használnak, mint például a hamburgerhús sütése. 1 000 egységnyi hamburger 25 egység szennyező anyagot jelent. Ugyanennyi pizza esetében ez 3 egységet jelent. Bizonyos típusú zsiradékok ráadásul fokozzák a hatást, így például 1 000 egység wokban, mogyoróolajon sült csirke elkészítése közben 45 egység szennyezőanyag kerül a levegőbe.

Ez a fajta kutatás segíthet abban, hogy újabb módszerekkel jobban lehessen szabályozni a szennyezést. ?Ezek nem csak a levegő minőségét befolyásolják, de rákkeltő vegyületeket is tartalmaznak.? ? mondta Gross.

A tanulmányt az Amerikai Vegyianyag Szövetség San Francisco-i nemzeti gyűlésén mutatták be.

Forrás: