Műtét utáni kímélő értend?

Ha vakbél vagy hasfali sérv műtéten esett át valaki, az alábbiakban megtudható, hogy mi az, ami nem veszi igénybe a szervezetet. Megtudható az is mi az, ami nem tesz jót ilyenkor.

Az étrend jellege: zsír-, rost-, fűszerszegény.

Műtét után fontos, hogy az étkek könnyen emészthetőek legyenek. Durva rostokat áttöréssel, passzírozással kell ilyenné tenni.

Húsfélék: puha rostozatú, zsírszegény legyen. Galamb, csirkehús, marhahús, a legkönnyebben emészthető és zsírszegény sertéshús.

Tészta: a tészta emészthetőségét befolyásolja a liszt és a tojás aránya. Minél több tojást használunk fel, annál lazább a tészta.

Főzelékfélék: kevés rosttartalmú, könnyen emészthető főzelékeket ehet ilyenkor. Száraz hüvelyeseket nem szabad fogyasztani. Zöldbabot, zöldborsót átpasszírozva, leves és főzelék formájában ehet a beteg.

Tejtermékek: sajtféléket, túrót, krémsajtot, joghurtot, kefirt, tejfölt fogyaszthat. Felvágottak: ne legyenek fűszeresek. Krinolin, virsli, parizer, sovány sonka, sonka szalámi, májkrém, löncshús, sümegi.

Ajánlott ételek

Levesek: alma-, meggy-, cseresznye-, burgonya-, csontleves, daragaluska leves, erőleves, rizskrém, májgaluska leves, zellerpüré, rántott leves, zöldség-, zöldbabpüré, tök-, sár­garépa-, saláta-, savanyú tojásleves, buggyantott tojásleves, zöldborsópüré.

Húsételek: becsinált zöldséggel, vagdalt, sertésborda, natúr sertéssült, svájci sertésborda, hús­felfújt, töltött tök, főtt húsgombóc, becsinált csirke, rizses csirke, sült csirke, töltött csirke, párizsi szelet, májpuding, húspuding, rizses hús, párolt marhaszelet, köményes sertéssült.

Tojásételek: lágy, kemény, habart, töltött, sonka tojással, habart tojás sajttal, tojáslepény, tojás krokett. Főzelékek: burgonya, paraj, sárgarépa, tök, zöldborsópüré, zöldbabpüré, finomfőzelék püré, salátafőzelék.

Köretek: burgonyapüré, főtt burgonya, sütőben sült burgonya, rakott burgonya, párolt rizs, pirí­tott dara.

Mártások: alma-, cseresznye-, meggy-, citrom-, kapor-, sajt-, zeller-, őszibarack mártás.

Tésztafélék: omlóstészta, linzer, piskóta üresen, lekvárral töltve, püspökkenyér, túró gombóc, túróslinzer, női szeszély, stíriai metélt, sós aprósütemény, bolti szárazsütemény, tejberizs, keksz, nápolyi, babapiskóta, tejbedara, rizsfelfújt, darafelfújt túróval, almával töltött sütemények.

Forrás: