Rákbetegeknek receptkombinációk 2. 2010-08-06 Mindent a rákról Megosztás: Tweet Van, mikor a természet adja a legnagyobb segítséget a gyógyuláshoz. Íme néhány recept rákbetegek számára. Főtt-nyers leves Hozzávalók: 4 főre 30 dkg burgonya pici só 2 dl tejföl 2-3 evőkanál mustár ízlés szerint citromlé zöldhagyma, répa, cékla Elkészítés: A burgonyát 1 liter vízben pici sóval puhára főzzük. Turmixoljuk és ízesítjük a tejföllel, a mustárral, a citromlével, ha kell még pici sóval. Tálaláskor a leveses csészékbe apróra vágott zöldhagymát, reszelt répát, reszelt céklát teszünk. Bármilyen apróra vágott zöldség vagy friss csíranövény is használható. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott zöldfűszerekkel pl. petrezselyemmel. Zöldbabos rakott hal Hozzávalók: 4 főre 80 dkg zöldbab20 dkg árpagyöngy30-40 dkg halfilé2-3 gerezd fokhagyma1 csokor kapor2 dl tejföl5-6 evőkanál olajsó, citromlé1 teáskanál őrölt piros paprika2 mokkáskanál borsikafű Elkészítés: A zöldbabot az olajon a petrezselyemmel és 1 teáskanál sóval félig puhára pároljuk. Az árpagyöngyöt dupla mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Beízesítjük olajjal, piros paprikával, borsikafűvel. A halat (ha kell beirdaljuk), besózzuk, pár csepp citromlével meglocsoljuk. A zöldbab felét tepsibe vagy jénai tálba terítjük. Rárétegezzük az ízesített árpagyöngyöt, majd erre a hal kerül. Befedjük a zöldbab másik felével, melyre rálocsoljuk a zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral elkevert tejfölt. Sütőben lefedve 30-40 perc alatt átsütjük. Káposztás palacsinta Hozzávalók: 4 főre Palacsintához: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt3 tojássó7-8 dl szóda- vagy ásványvíz 0,5 dl olaj60 dkg édes káposzta (torzsa nélkül)2 evőkanál olaj1 teáskanál méz1 teáskanál só1 teáskanál borsikafű 1 teáskanál szárított kapor10 dkg Trappista sajt Elkészítés: A káposztát olajon a mézzel lepirítjuk, sóval, borsikafűvel és kaporral fűszerezünk. A lisztből és a tojásokból a szódavízzel sűrű palacsintatésztát keverünk. Beletesszük a pirított káposztát, ha kell, még kicsit sózzuk, s hozzákeverjük a 1/2 dl olajat. Palacsintasütőben – amit olajjal kenünk ki – fedő alatt vastagabb lapokat sütünk. Sütés közben megfordítjuk, hogy mindkét oldala jól átsüljön. Egymásra csúsztatjuk, s a rétegek közé reszelt sajtot teszünk – tortaként szeletelhető. Gyümölcsvelő Hozzávalók: 4 főre 7-8 kg gyümölcs, ami lehet egyféle vagy többféle is1 kg méz Elkészítés: A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, feltesszük a tűzre, s forrástól számítva 10 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a mézet, s újabb 10 perc forralás után üvegekbe tölthető. A tartósítószer a celofánra kerüljön! Száraz gőzben tartósítsuk tovább. Télen ízletes csemege. Szilvás lepény Hozzávalók: 25 dkg teljes őrlésű liszt1 nagyobb sárgarépa finomra reszelve4 tojás2 dl tejföl4 evőkanál méz4 evőkanál barnacukor5 dkg vaj2 kiskanál őrölt fahéj1 mokkáskanál szódabikarbóna15 dkg aszalt szilva. Elkészítés: Összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a mézzel, a vajjal, a sárgarépával, és a fahéjjal. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a tejfölt is, majd óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjéket. Kikent tepsibe terítjük a tésztát, tetejét megszórjuk a szilvával. Úgy sütjük, mint a piskótát: előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 15-20 percig. Forrás: