A víz fluoridtartalmán múlhat fogaink egészsége

Azok, akik gyermekkorukban fluorral dúsított vizet isznak, felnőttkorban évtizedekkel tovább őrizhetik meg foguk egészségét – állítja egy új tanulmány.

Az American Journal of Public Health októberi számában egy cikk fog megjelenni, melyben Matthew Neidell erős kapcsolatról számol be a víz fluortartalma és felnőttkori fogszuvasodás között: ?A születés utáni fluorbevitel befolyásolja a 40-es, 50-es években bekövetkező fogvesztést? – mondják a kutatók.

A Columbia Egyetem közegészségügyi szakembere a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatait elemezte, összehasonlította a víz fluortartalmát az 1950-es, 1960-as években az 1990-es évek fogászati leleteivel. A fluorid mennyisége befolyásolja a fogzománc képződését, mely védi a fogat a szuvasodástól, és gátolja a baktériumok megtelepedését.11347Az Egyesült Államok területén elég változatos a víz fluoridtartalmának eloszlása, ami megnehezítette az elemzést, és néhány egyéb tényezőt is figyelmen kívül kellett hagyni, például a fogkrém használatát ? mely szintén fluoridforrásként szolgálhat. Howard Pollick, a San Franciscói Egyetem professzora szerint a közellátásból biztosított ivóvizek mintegy 70 százalékát dúsítják fluoriddal, melynek összmennyisége maximum milliomodrész lehet.

Az Amerikai Fogászati Társaság már 1950 óta támogatja a víz fluorral való dúsítását, egy 2007-es tanulmány szerint ennek felnőttek számára kézzelfoghatóbb a haszna, mint gyermekek esetén. Egy Louisianában végzett tanulmány szerint minden egyes fluorozásra fordított dollár 38 dollárral csökkenti a fogászati költségeket. Azonban a fog egészségi állapotának megőrzéséhez fontos a napi kétszeri fogmosás, valamit az elfogyasztott cukor mennyiségének csökkentése is.

Forrás: