Cukorbetegség 2. rész 2010-09-17 Cukorbetegség Megosztás: Tweet Régóta ismert, hogy a naponta szükséges energia- és tápanyagmennyiség napi egy-két étkezésre történő elfogyasztása megterheli az emésztőrendszert, többletmunkát ró a szívre, keringésre. Mind a vércukorcsökkentő tablettákkal, mind az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek azt javasoljuk, hogy a napi szénhidrátmennyiséget (energiamennyiséget) többszörre elosztva fogyassza el. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kívánatos, hogy a cukorbetegek naponta 5-6 alkalommal étkezzenek. Három főétkezés mellé két-három kisétkezést iktassanak be. Mit egyen a cukorbeteg?Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmi anyagok összessége megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok). Se többet, se kevesebbet. Röviden a tápanyagokról Szénhidrátok: Energiát adó tápanyagok, 1 g szénhidrátból a szervezetben 4 kcal energia keletkezik. A táplálékban előforduló szénhidrátok főbb típusai: Legfontosabb gabonafélék, édesipari termékek szénhidrát- és energiatartalma Szénhidrát- és energiatartalom Cukor: Szőlőcukor, (glukóz), mely a gyümölcsökben, mézben található, de répacukor egyik alkotórésze is, gyümölcscukor (fruktóz), mely főként gyümölcsökben található, egyúttal a répacukor másik alkotóeleme, tejcukor (laktóz), mely szőlőcukrot is tartalmaz és a tejtermékekben fordul elő. Végül a malátacukor (maltóz), mely kizárólag szőlőcukorrá bomlik le és a sörben, valamint malátakávéban fordul elő. Összetett szénhidrátok:Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorrá bomlik le az emésztőrendszerben és a búzalisztben (kenyérben, pékárukban, tésztafélékben), a burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben, kisebb mértékben a zöldségekben, salátákban található.Az emberi szervezet számára nem emészthető szénhidrát a legtöbb növényi rost, mint a cellulóz (a korpában) vagy a pektin a gyümölcsökben. Táplálkozásunk szegény növényi rostokban, ezért ezek bevitelének növelése feltétlenül kívánatos. A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot valamilyen formában. Az élelmiszerek, ételek vércukor szintemelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető (használható) szénhidrát van bennük. Eszerint három csoportba oszthatjuk a szénhidráttartalmú élelmiszereket: kerülendők, mérve fogyaszthatók, szabadon fogyasztandók. Kerülni ajánlatos:Azokat, amelyek gyorsan és nagy mértékben emelik a vércukorszintet (szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, minden cukrozott üdítőital, cukorkák, bonbonok, keserű csokoládé, befőttek, dzsemek. A gyümölcsök közül a szőlő, illetve valamennyi aszalt gyümölcs. Folytatjuk. Forrás: