Terítéken a magyarok étkezés-élménye 2010-11-04 Diéta Megosztás: Tweet A magyaroknak fontos, hogy élmény legyen az étkezés, bár csak minden harmadik megkérdezettnek van ideje igazán kiélvezni a hétköznapokban a finom falatokat. Az élményt nem pusztán az ízek adják: számít például az, hogy mi magunk készítjük-e el a reggelinket, hogy valami merőben újat próbálunk-e ki ebédre, vagy hogy kivel költjük el a vacsorát; de van jelentősége az illatoknak, a csomagolásnak is. Az élményt adó étel egyszerre lehet finom és egészséges is: a válaszadók 80%-ban vallották, hogy a kettő nem zárja ki egymást. ?A kiegyensúlyozott étrendhez a kulcs a mértékletesség? ? támasztja alá Szűcs Zsuzsanna dietetikus. Egy internetes, nem reprezentatív felmérésben azt vizsgálták, hogy mitől válik élménnyé az étkezés. Az online kutatás alapján összeállt a magyarok étkezés-élmény térképe: az ételek elkészítése, a kényelmes, meghitt helyszín, és – főleg a női válaszadók esetén – a társaság határozzák meg leginkább, hogy csak táplálkozunk-e vagy élvezzük is a falatozást.A több mint 3.000 válaszból kitűnik, hogy a magyarok életében igen fontos szerep jut az élményszámba menő étkezéseknek: a megkérdezettek 95 százaléka tartja fontosnak, hogy így élje meg az étkezést. Bár azt gondolhatnánk, az élmény elsősorban magától az ételtől függ, a kutatás eredményei szerint a kérdés ennél jóval összetettebb. Minden harmadik válaszadó az étkezés előkészítését tekinti a folyamat fénypontjának. Szerintük például a vasárnapi ebédnél a menüsor összeállítása, egy hétköznapi uzsonnánál pedig a konyhát belengő forró csokoládé illata a meghatározó. A legérzelmesebbek étkezés terén is természetesen a hölgyek: a kutatás szerint a nők 49 százalékának fontos, hogy a szívének kedves emberekkel étkezzen, míg a férfiaknál ez az arány mindössze 24 százalék. A teremtés koronái sokkal praktikusabban közelítik meg a kérdést: ők édesanyjuk vagy kedvesük főztjére vágynak leginkább, és a társaság helyett az ízek útján élik meg a szeretett személy közelségét.Az étkezéshez kapcsolódó meghitt pillanatokat biztonságban, kényelemben, a saját kuckónkban szeretjük átélni, legalábbis erre voksol a válaszadók 55 százaléka. Ők azok, akik a kedvenc kávézójukat is a konyhájukba költöztetnék. Ezt követi azoknak a tábora (11%), akik a ?kellemest a hasznossal? elv alapján a monitorjuk előtt szeretik elszürcsölni a forró feketéjüket; így a friss híreket is elolvassák közben. Az élményt adó étel egyszerre lehet finom és egészséges is: a válaszadók 80 %-a vallja, hogy a kettő nem zárja ki egymást. ?A kiegyensúlyozott étrendhez a kulcs a mértékletesség. Nincs egészségtelen étel, csak rossz arányok? ? támasztja alá Szűcs Zsuzsanna dietetikus. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok nyitottak az újdonságokra, a különlegességekre: ha csokoládéról van szó, akkor a válaszadók kétharmada szívesen kipróbálja a legkülönfélébb variációkat, a gyümölcsös változattól egészen a buborékosig. Forrás: