Befolyásolják a gének a D-vitamin szintünket 2010-12-10 Napi Hírek Megosztás: Tweet Ikreken végzett vizsgálatok szerint nyáron elsősorban az életmód és más környezeti hatások a felelősek a D-vitamin szintjének egyéni variációjában. A legújabb kutatások szerint télen elsősorban a genetikai tényezők befolyásolják a D-vitamin szintet. Nyáron más tényezők játsszák a legfőbb szerepet. A D-vitamin a csontok megfelelő anyagcseréjéért és a kálcium- ill. foszfor-háztartás egyensúlyáért felelős zsírban oldódó vitamin. Legaktívabb formája a D3-vitamin, mely bőrünkben napfény hatására képződik. Napfény hiányában ? például télen ? D-vitaminforrásaink lehetnek a halmáj olajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok. Dr. Cristina Karohl és munkatársai, az Emory Egyetem kutatói háromszáztíz egypetéjű és kétszáz kétpetéjű középkorú ikerpár 25-hidroxi-D-vitamin koncentrációját vizsgálták a vérben. A 25-hidroxi-D-vitamin koncentrációja jól mutatja, hogy mennyi D-vitamin képződik a bőrben, illetve mennyit vittünk be a táplálékkal.A mért értékek az átlagnak megfelelőek voltak, azaz nyáron magasabb értékeket kaptak, mint télen. A kutatók szerint télen a D-vitamin szintjének egyéni variációjáért hetven százalékban a genetikai faktorok felelősek. Nyáron a variáció nem a genetikai faktorokból származott, sokkal inkább olyan környezeti hatások érvényesültek, mint például a napsütés erőssége és időtartama, illetve a táplálék D-vitamin tartalma. Ez és az ehhez hasonló további vizsgálatok, melyek azt vizsgálják, hogy hogyan befolyásolják ezek a tényezők a D-vitamin szinteket, abban segíthetnek a közegészségügyi szakértőknek, hogy megfontolják azokat a lehetőségeket, melyek megfelelő D-vitamin szinteket garantálnak a teljes populációban. Forrás: