Sörben az egészség! 2011-01-17 Napi Hírek Megosztás: Tweet Csökkentheti a cukorbaj, valamint a magas vérnyomás kockázatait, és még a fogyókúrában is segíthet a világos sörök visszafogott fogyasztása spanyol orvosok szerint. A sörfogyasztás mellé testmozgást és a halban, gyümölcsökben, olivaolajban, illetve zöldségekben gazdag mediterrán étrend alkalmazását javasolják a szakemberek – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldalán. A sör folsavat, vitaminokat, vasat és kalciumot tartalmaz, szakemberek szerint ugyanolyan egészségügyi haszna van, mint a borfogyasztásnak. A sörhasért pedig a zsíros ételek, a mozgáshiány, valamint a tivornyázás a felelős – vélekedtek. Ramon Estruch kutató szerint a visszafogott sörfogyasztásnak étkezési és egészségügyi előnyei vannak. A sörivás “nem feltétlenül jelent súlygyarapodást, mert az italban nincs zsír, és kalóriatartalma is alacsony” – mondta, és szembe állította a spanyol és a brit sörivási szokásokat.Míg az ibériai országban kis pohárból kortyolgatják a tapasok mellé a sört, addig Nagy-Britanniában nagy mennyiségben fogy az ital. A Barcelonai Egyetem, a Barcelonai Klinika és a madridi III. Károly Egészségügyi Intézet kutatói 1249 férfit és nőt vizsgáltak, a résztvevők életkora ötvenhét év felett volt. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik mérsékelten fogyasztanak sört, kisebb a cukorbetegség és a magas vérnyomás veszélye, emellett alacsonyabb a testzsír arányuk. Akiknél mediterrán étrenddel párosult a sörivás, azoknak még súlyuk is csökkent. A sör “védi” a szív-és érrendszert, és más italokhoz mérten viszonylag alacsony az alkoholtartalma is – összegeztek a kutatók. Forrás: